Haarlem Primary School

Haarlem Primary School

Architect
Serge Schoemaker Architects
Location
Haarlem, Netherlands
Project Year
2016
Category
Primary Schools
Max Hart Nibbrig

Haarlem Primary School

Serge Schoemaker Architects as Architects

This public primary school in Haarlem has undergone a metamorphosis. A number of strategic architectural interventions have been made, introducing light, air and space into the 1960s school building and giving it a totally fresh look. The project demonstrates that the renovation of post-war school buildings is a valid alternative to demolition and new construction.

 

The primary school is part of a characteristic green strip in the Schalkwijk district of Haarlem. The main block was built as a primary school in 1964, and a gym and kindergarten were added in 1967. With its efficient floor plan and partly standardized construction, the school was the precursor to a series of patio schools built in the 1960s.

 

However, the building badly needed a makeover. A multicultural school, it had a reputation as a problem institution with a declining number of pupils. The introvert school building was behind the times, and its appearance and colour palette out of date. The once-famous patios suffered neglect and remained unused. In terms of learning, the school needed space for group activities and celebrations.

 

In 2015, after a design study carried out under the umbrella of the Mevrouw Meijer Foundation, Serge Schoemaker Architects was appointed to oversee the renovation and extension of the primary school. The study showed that a future-proof result could be achieved through renovation, costing less than demolition and new construction. Spacious and bright classrooms make post-war schools like this ideal for renovation.

 

The design for the renovation and extension makes use of the original clear corridor arrangement. The toilet blocks once positioned at the end of the corridors have been removed to open up views of the surroundings, giving the school an open character. Both inside and outside, large lime-green window frames now mark the ends of the corridors. They form part of a totally new colour palette.

 

The largest patio has been roofed and furnished as a multipurpose auditorium. The vertical rooflights overhead have been positioned to allow daylight to enter from various sides, without experiencing annoyance from direct sunlight. The required storage units have been created inside seating elements, custom made in birch plywood, which enclose the auditorium. The carefully designed, half-open hall adds a new spaciousness to the school, providing extra space for group activities and celebrations.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More