Hacienda Niop
David Cervera Castro
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersChukum
manufacturerLuminica / Maribel Morales
manufacturerMarca Chukum
manufacturerMarca Modumex
ManufacturersModumex
manufacturerProveedor Sandors / Juan Sansores

Product Spec Sheet
Manufacturers
by Chukum
manufacturer
manufacturer
manufacturer
Manufacturers
by Modumex

Hacienda Niop by AS Arquitectura + R79

AS Arquitectura as Architects

The constant change of use, the presence of different architectural styles, and the passing of the years, made from Niop a very different place in outline and operation from the conception of a traditional Hacienda in Southeast Mexico. Given the emerging culture to recover the traditions and look at the past, this project seeks to transform this group of buildings that were previously occupied by livestock and textiles into a Recreation area, Boutique Hotel , Grand ballroom, Weekend residence and why not, a place to forget about the hustle and burden of everyday life.


The project consist of a series of subtle interventions ranged from the generality of reordering the zoning of their uses, to the particularity of solving the most intricate detail of how the contemporary merges with pre-existing. So it is defined that in this new use, the program shall include a restaurant, banquet rooms, sanitary and support facilities, large open spaces for holding various events, rooms, villas and many spaces for reflection and isolation. The first thing to do was to put together a tour, and create a surprise effect when taking the visitor to gradually discover the space. Upon reaching the complex and off towards the parking area, you reach the motor lobby. Here we find a great stony carpet that unfolds for us to invite us to go up and look down the infinite possibilities of the experience to come.


A grade of steel and logs floats in a challenging way between the stone blocks that remain intact. In its awake, as if printing a shadow on the pavement, leaves a wooden plaque that emphasizes the directionality of circulation. A concrete basement leagues the buildings. The Chapel, the Bridal Suite and the room’s area now share a common ground. The strokes on the floor, resulting from the references of openings and solid, force us to look at them and occasionally their intersections open to new possibilities for the growth of vegetation and the appearance of shadows that move over this platform.


A water mirror traps and celebrates the remaining walls of a building that refuses to disappear; if the shape of it has resulted from the existing geometry, why not to repeat it as a way of sewing, as a dynamic dialogue between the previous use and the new to come. Another wooden plaque appears on the scene, but now floats on the water and then splits down to connect the basement with the landscaped esplanade. From the end of the basement, flanked by a ruined construction which will later host the room’s area, arises a linear circulation that connects us to one of the many protagonists of the project, leading to a gravel square where the spotlight is on a giant Vente. To complement the new use of the property, certain program elements as a reception and sanitary facilities for men and women have been included. The interventions of these new occupants within the complex are inserted discreetly.


Floors in a manner of carpets that never touch the walls, metal roofs that settled on slender columns respect the original envelope and in the resulting gaps are filled with vegetation. Steel, stone, chukum, wood and glass are the range of materials chosen for the intervention. Their purpose is to remind us that the protagonist in this case is not the architecture that loudly says: “look at me”, but the one that humbly lowers his head and lets his elders gain the recognition of aging in a dignified manner.


Niop Hacienda

R79 - Roberto Ramírez Pizarro as Architects

The constant changes of use, the presence of different architectural styles, and the passing of time, made Niop a very different place in terms of layout and operation from the traditional conception of a Hacienda in Southeast Mexico.

Given the emerging culture of recovering traditions and looking to the past, we seek to transform this set of buildings that were previously occupied by livestock and textiles into an area of coexistence, a boutique hotel, a grand ballroom, a weekend residence and why not, also a place to forget the hustle and burden of everyday life.


The project consists of a series of subtle interventions, ranging from the generality of reorganizing the different program areas, to the particularity of solving the most intricate detail of how the contemporary merges with the pre-existing.


Thus we define that in this new project, the program shall include a restaurant, banquet halls, restrooms and support services, large open spaces for holding various events, rooms, villas, and many spaces for reflection and isolation.

Firstly, we designed a promenade with a surprise effect, as we take the visitor to discover the space gradually. Upon reaching the project and detouring towards the parking area, one reaches the lobby, there we find a large stone carpet that unfolds towards us to invite us to go up and look from above the infinite possibilities of the experience to come.


A steel grill floats daringly between the stone blocks that remain intact. Across it, as if imprinting a shadow on the pavement, it leaves a wooden plaque that emphasizes the directionality of circulation.


A concrete basement links the buildings, The Chapel, The Bridal Suite, and the Bedroom Area now share a common ground. The strokes on the floor, resulting from the references of voids and solids, force us to look at them and occasionally on their intersections they open new possibilities for the growth of vegetation and the appearance of shadows that move on this platform.


A reflecting pool traps and holds the remaining walls of a building that refuses to disappear; if its shape has resulted from existing geometry, why not repeat it as a seam, as a dynamic dialogue between the previous program and the new one.


Another wooden plate appears, but it now floats on the water and then splits down to connect the basement with the landscaped esplanade. From the end of the basement; flanked by a ruined building that will house the bedroom area in the future; arises a linear circulation that connects us to one of the many protagonists of the project, leading to a gravel square where a huge Vente is under the spotlight.


To complement the new program of the property, certain programmatic elements as a reception and restrooms for men and women have been included. The interventions of these new occupants within the complex are inserted discreetly.

Carpet like floors that never touch the walls, metal roofs that are supported by slender columns respect the original envelope and in the resulting gaps are filled with vegetation.


Steel, stone, chukum, wood and glass are the range of materials chosen for the intervention, its purpose is to remind that the protagonist in this case is not the architecture that loudly says: see me, but one that humbly lowers its head and lets its elders gain the recognition that they have aged in a dignified manner.


Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More