Halley VI Antarctic Research Station

Halley VI Antarctic Research Station

Architect
Hugh Broughton Architects

AECOM
Location
Antarctica
Project Year
2013
Category
Research Facilities
Stories By
Hugh Broughton Architects
© Sam Burrell

World’s first re-locatable research centre officially opens in Antarctica

Hugh Broughton Architects as Architects

Halley VI Antarctic Research Station – the world’s first re-locatable research facility – is now in use, signalling a new dawn for 21st Century polar research. Opening one hundred years after Captain Robert Falcon Scott’s Antarctic expeditions, the new state-of-the-art research facility demonstrates the UK’s ambition to remain at the forefront of scientific endeavour.


Halley VI Antarctic Research Station is designed by Hugh Broughton Architects with AECOM and constructed by Galliford Try for the British Antarctic Survey (BAS). The project demonstrates an ability to create ground-breaking architecture characterised by a compelling concept, executed with fastidious attention to detail and exemplary levels of coordination. Pushing the boundaries of design in a life critical environment, it creates a beacon for sustainable living in the Polar Regions to draw attention to some of the most significant science conducted on our planet.


It is the product of an extraordinary and intense 8-year collaboration with BAS which began with an international competition-winning design for a modular facility. The challenge was to create excellent laboratory and living accommodation that was capable of withstanding extreme winter weather, of being raised sufficiently to stay above metres of annual snowfall, and of being relocated inland periodically to avoid being stranded on an iceberg as the floating ice shelf moves towards the sea.


The new research station, which replaces the 20-year old Halley V facility, is the sixth to be built on the floating Brunt Ice Shelf in a region that has established itself as an important natural laboratory for studying the Earth’s magnetic field and the near-space atmosphere. It was data from Halley that led to the 1985 BAS discovery of the ozone hole.


The £25.8 million station is built with an innovative concept featuring hydraulically elevated ski based modules, ensuring the station can be relocated inland periodically as the ice shelf flows towards the sea. The station combines seven interlinking blue modules used for bedrooms, laboratories, offices and energy plants, with a central two-storey red module featuring a double-height light filled social space. Interiors have been specially designed to support crew numbers ranging from 52 in summer to 16 during the three months of total darkness in winter when temperatures at the base drop as low as -56C.


Touring exhibition: Halley VI features in Ice Lab: New Architecture and Science,a touring exhibition curated by the Arts Catalyst for the British Council.


Awards: Winner RIBA International Award 2013 Winner AIA UK Excellence in Design Award – Best Scientific Building 2013


Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More