Hämeenkyrö Environmental School

Hämeenkyrö Environmental School

Architect
Hyperbuildings

Eric Pigat Architect
Location
Hämeenkyrö, Finland
Project Year
2013
Category
Primary Schools
Stories By
Hyperbuildings

Eric Pigat Architect

Itu

Hyperbuildings as Architects

Mahnala environmental school is located in a rural setting in central Finland a few kilometers north of the city of Tampere. Currently the school is housed in an old building dating from 1903. This building is highly representative of the Finnish vernacular school- house of the time. As such it is an iconic symbol of the long-standing tradition of educational facilities on the site. The old building, however, has been undersized to house the activities of the growing municipality for years already. The lack of space has been alleviated by temporary classroom buildings on the site; a functional, but hardly inspirational solution. The city of Hämeenkyrö was looking for an architectural solution that matches the schools nationally acclaimed environmental curriculum. A competition for a new 6000m2 school building was held 26.9.2012 -6.5.2013 in two phases.


Hyperbuildings entry for the competition is located directly adjacent to the 1903 school building forming and natural extension for it while retaining the existing building as the main attractor of the site. The addition is an L-shaped volume that forms a new central courtyard with the existing building. This approach seeks to maximize opportunities for having natural and agricultural landscapes on the site. The challenge in this approach is avoiding a building volume that overpowers the dimensions of the historic school building and the nearby houses as the program for the new building is significantly larger than anything on the site previously. Sloping landscape of the site allows the functions of the new school building to be located on the against the hill simultaneously allowing a multistory solution with direct access outdoors from each floor and a low roofline following the contours of the site which does not overshadow the scale of existing architecture. The hill also provides a metaphor for the learning experience as a student progresses from earlier grades, located on the lower floors to the upper classrooms in the attic. Colours and materials of the addition are a modern interpretation of the local wooden vernacular further tying the new addition to the historic layers of the site, creating a friendly familiar feel for a large new building.

Hyperbuilding’s proposal for an open competition in two phases

Eric Pigat Architect as Architects

Mahnala environmental school is located in a rural setting in central Finland a few kilometers north of the city of Tampere. Currently the school is housed in an old building dating from 1903. This building is highly representative of the Finnish vernacular school- house of the time. As such it is an iconic symbol of the long-standing tradition of educational facilities on the site. The old building, however, has been undersized to house the activities of the growing municipality for years already. The lack of space has been alleviated by temporary classroom buildings on the site; a functional, but hardly inspirational solution. The city of Hämeenkyrö was looking for an architectural solution that matches the schools nationally acclaimed environmental curriculum. A competition for a new 6000m2 school building was held 26.9.2012 -6.5.2013 in two phases.


Hyperbuildings entry for the competition is located directly adjacent to the 1903 school building forming and natural extension for it while retaining the existing building as the main attractor of the site. The addition is an L-shaped volume that forms a new central courtyard with the existing building. This approach seeks to maximize opportunities for having natural and agricultural landscapes on the site. The challenge in this approach is avoiding a building volume that overpowers the dimensions of the historic school building and the nearby houses as the program for the new building is significantly larger than anything on the site previously. Sloping landscape of the site allows the functions of the new school building to be located on the against the hill simultaneously allowing a multistory solution with direct access outdoors from each floor and a low roofline following the contours of the site which does not overshadow the scale of existing architecture. The hill also provides a metaphor for the learning experience as a student progresses from earlier grades, located on the lower floors to the upper classrooms in the attic. Colours and materials of the addition are a modern interpretation of the local wooden vernacular further tying the new addition to the historic layers of the site, creating a friendly familiar feel for a large new building.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More