Hatsuse Mita

Hatsuse Mita

Architect
ihrmk
Location
Minato, Tokyo, Japan | View Map
Project Year
2019
Category
Apartments
INATSUGU Taisuke
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Linoleum FlooringForbo Flooring Systems
ManufacturersABC Trading
ManufacturersAICA
SuppliersDAINICHI GIKEN KOGYO CO., LTD.
ManufacturersTOA
Rigid PVC sheetingTOLI

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
by AICA
Manufacturers
by TOA
Rigid PVC sheeting
by TOLI

Hatsuse Mita

ihrmk as Architects

A big house

An owner-occupied rental apartment building typically has its owner’s penthouse above the rental units. Hatsuse Mita is also an owner-occupied property with several rental units, but its spatial organization is much different. The owner's family was forced to move out of their former residence due to the area's redevelopment project and they needed a new home that can adapt to changes in their family structure and society. So instead of a residence for the whole family to live together, we proposed a plan in which every unit has a unique floorplan and can be offered as a rental unit or treated as an "individual room" of the family's residence. In this non-hierarchical plan, the family can move from one unit to another, depending on the type of space they need at the time of transition in the future. Private and communal spaces are neither closed off nor open to each other but organized as edge pieces of a broken line. Hatsuse Mita is a "big house" in the sense that occupants can maintain the same privacy and intimacy level that the family enjoyed in their former home.

Mixing inside and outside

The site is situated amongst large-scale residential buildings along a major road and an area of low-rise wooden houses. Considering the high contrast of texture and sizes between these two areas, we gauged an intermediate structural scale: a frame built with 310mm square columns placed 1350mm apart. Set in the center of this simple structure, an open "Meguri-doma" connects all levels. "Open terraces, " "Inner terraces, " and "Living spaces" are placed around it in various patterns to mix inside and outside throughout the structure. We intended to add an airy feel to this layered net-like architecture.

Meguri-doma

"Meguri-doma (a covered stairwell / common corridor)" is designed to hold sunlight and allow the breeze to flow through the inner terraces and living spaces. By doing so, the stairwell becomes a fluid space that has both indoor and outdoor atmospheres. There is a bench in every landing area, which suggests alternative use of the space as a second living room or a study space. The communal terrace is equipped with an outdoor kitchen. Thirteen apartment units in various shapes, along with the shared spaces, form a multi-faceted volume, allowing residents to find a suitable space in the building for what they need at a particular moment.

 

Material Used:
1. Facade cladding: Coating materials for textured finishes
2. Roof: Concrete
3. Inner floor:   
General Area:Wood Flooring (Oak Refine Flooring Value/Koa Tsusho)
Stairs and Dirt Floor: Linoleum Flooring (Marmoleum cocoa /Forbo)
Washroom: Rigid PVC sheeting (Floorleum Plane NW /Toli)
4. Ceiling: 
Fair-faced concrete
EP coating over plasterboard
5. Walls: 
Fair-faced concrete
EP coating over plasterboard

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More