HAUS 18

PLANG GUY Co., Ltd. as Architects

HAUS 18 is a private residence in Chiangrai, designed for a family who wants to break away from living in a confined space of shophouse but still wants a harmonious merge between the workspace and living space. The design of HAUS 18 intends to create sense of coziness, play with levels of privacy and provide the ultimate comfort of tropical living. 


(Coziness) 

The layout of the house is arranged in T-shape so all rooms have at least two sides which are in-touch with the outdoor greenery and fully taking-in natural light. The extrusion of blocks creates semi-outdoor veranda which acts as a transition between inside and outside, making the house more opened and relaxed. Using post tension structure, the span can be longer which results in a sleek aesthetic, a column-free space for the multi-usage of space and the ultimate air flow. 

 

(Levels of privacy)
The site is rectangular with the house situating towards the back of the site. This way the front area becomes the buffer for sound and pollution from the street, giving the house some peace and privacy. Because the client usually have visitors coming over, the semi-public functions like working room or dining area are located on the first floor. The second floor are space for bedrooms and family room to ensure the owner’s privacy. 

 

(Tropical Living)

Rooms with most time spent are located on the South, the most heated side of the house. To deal with this tropical nature, the design includes cantilevering roof for the shade. There is also a void, sandwiched between the roof and ceiling, with the grill openings for cross ventilation to constantly remove the heat from the house. 

Apart from that, the double wood panel or the second skin also helps to block the sunlight while still allowing the breeze through, cooling the house. Owner can slide the door to the desired spots throughout the day. This facade movement gives life to the surrounding while creating the beauty play of light and shadow to the interior inhabitant.

Read story in DeutschPortuguêsItalianoEspañol and Français

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
LaminateFormica Group
x porcelain, italiaCOTTO
Color PaintingJotun
LightingL&E
Product Spec Sheet
Laminate
x porcelain, italia
by COTTO
Color Painting
by Jotun
Lighting
by L&E
Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More