Haus am Belt Walk
Roman Keller
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Windows (Wood-Aluminium-Windows)Baumgartner AG
Facade claddingBWB Group
MailboxesGerber-Vogt AG
Window fittingsMEGA GOSSAU
Lighting fixtures living areaNeuco AG

Product Spec Sheet
Windows (Wood-Aluminium-Windows)
Facade cladding
Mailboxes
Window fittings
Lighting fixtures living area

Haus am Belt Walk

Michael Meier Marius Hug Architekten AG as Architects

The Haus am Belt Walk stands on the flank of the moraine hill that accompanies Lake Zurich in Wollishofen, in the direct vicinity of the Bellariarain housing estate. The exposed location on the sloping terrain and the resulting view of Lake Zurich are characteristic of the new replacement building, which emerged from a study commission in 2014 and had been completed in 2021.

photo_credit Roman Keller
Roman Keller

Like the relic of an entrenchment, the house nestles against the camber of the Bellariarain and gracefully fans out towards the lake view. The House is entered on the slope side, at ground level. A winding, threeflight staircase leads through the house, which is designed as a bipartite. The almost symmetrically constructed flats are entered via an entrance hall, which also leads to bedrooms and bathrooms. Following the incidence of light, one enters the spacious, polygonal living and dining area. An open bay window kitchen, three-legged like the staircase, concludes the flats together with the loggia. The projections and recesses in the silhouette of the house create exciting interior spaces and open up a multi-sided outdoor space for all the flats.

photo_credit Roman Keller
Roman Keller

Overlapping, room-specific openings and the ribbed metal cladding of the closed areas give the façade a vertical emphasis. Together with the angled segmentation of the façade development, this achieves a playful and slender perception that contrasts the baroque-looking volume.

Team:
Client Helvetia Versicherungen
In collaboration with: Manoa Landschaftsarchitekten, Synaxis AG

photo_credit Roman Keller
Roman Keller
photo_credit Roman Keller
Roman Keller
photo_credit Roman Keller
Roman Keller
photo_credit Roman Keller
Roman Keller
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Windows (Wood-Aluminium-Windows): Baumgartner AG
2. Window fittings: Mega Gossau AG
3. Lighting fixtures living area: Neuco AG
4. Mailboxes: Gerber-Vogt AG Fenster und Fassadenbau
5. Facade cladding: BWB-Altenrhein AG Oberflächentechnik

Read story in ItalianoDeutschEspañolFrançais and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More