Haus am Lubowsee

Haus am Lubowsee

Architect
Thomas Kröger Architekten
Location
Oberhavel, Germany | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
© Thomas Heimann

House at the lake Lubow

Thomas Kröger Architekten as Architects

In the Haus am Lubowsee, three generations find a spatial surprise staging under five roofs, which is primarily intended to create desire in the use of indoor and outdoor space.

photo_credit © Thomas Heimann
© Thomas Heimann

On a long, narrow plot of land, to the south of a wetland forest, there is a meadow and a house, and to the north of the forest there is Lake Lubow. The lake and meadow are connected by a path and footbridge through the fairytale forest. Stepping out of the forest onto the meadow, the five house volumes are grouped village-like into a courtyard that welcomes you with open arms. This intimate gesture of sheltered space completely hides the neighboring heterogeneous developments.

photo_credit © Thomas Heimann
© Thomas Heimann

The landscaping supports the path and view accordingly. At the end of the courtyard is a generous loggia adjacent to Grandfather's studio space. This is lit on two sides and provides a view through the building to the deep front garden. The front garden is lowered to the street and entrance situation, so that here too an intimacy is created via planting and microclimate. From here, only three of the five house volumes are visible.

photo_credit © Thomas Heimann
© Thomas Heimann


At first glance, the development appears restrained and simply structured. Only the black wooden cladding, which is reminiscent of yakisugi, the traditional Japanese method of preserving wood, stands out, as the green of the plants shines more intensely against the black background.

photo_credit © Thomas Heimann
© Thomas Heimann

Upon entering the house, the dark, shell-like effect intensifies, as now one finds oneself in the interior world lined with wooden wall panels and light-colored travertine. Only the black stems of the facade and a few finishes, such as the black kitchen, provide contrast.

photo_credit © Thomas Heimann
© Thomas Heimann

The entire building is accessed from the central entrance hallway. It adjoins the loggia and, opposite, provides a view of the side hedge garden. Past the coat closets, the open hallway leads into the living and dining area with kitchen.

photo_credit © Thomas Heimann
© Thomas Heimann

The fireplace room forms the end of the suite of rooms, which is entirely open to the courtyard garden. The grandfather's ground-floor area is also accessed from the hallway.

photo_credit © Thomas Heimann
© Thomas Heimann

Here the staircase leads to the second floor, where the parents' study and sleeping area, the guest area and, via a split level, the children's bedrooms are located. The sauna house is accessed from the outside, via the courtyard. From there, the view goes directly towards the forest and the lake behind it.

photo_credit © Thomas Heimann
© Thomas Heimann
photo_credit © Thomas Heimann
© Thomas Heimann

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More