Headquarters H. Essers

Headquarters H. Essers

Architect
ILB Architecten
Location
Genk, Belgium | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Studiovision

Headquarters H. Essers

ILB Architecten as Architects

The logistics company H. Essers is located in an industrial environment with windmills, a wide railway bundle from an old freight station and several mining relics. Due to its ever-increasing activities and growing workforce, the company was forced to secure its future in a concrete and short-term manner. The brutal beauty of this environment deserved an honest answer. A sincere structure in sandblasted concrete contributes to the building's unique appearance. Flexibility of layout is incorporated into the DNA of the concept. A coherent interplay of the building with the landscaping creates a unique experience for both employees and visitors.

photo_credit Studiovision
Studiovision

In 2017, the company had a master plan drawn up for the reorganization of its main business site. The result is a sustainable building that fits seamlessly into the local context as if it has always been there. The matching parking building and the sophisticated environmental design seem to secure the future for many years to come. The new office was built on the site previously occupied entirely by staff parking. The building is more than 30 meters high, has six floors and offers 4200 m² of office space. The adjacent parking building was also designed within the overall concept and image and will accommodate the entire future parking program. 

photo_credit Studiovision
Studiovision

In the architectural concept, the choice was made to emphasize the access to the office site by means of a large canopy. From this covered plaza, all employees have access to the office and parking building.  The canopy and its inviting feeling continue in the ground floor program of the office building which is conceived as a large lobby/foyer, a network of spaces that bring people together. On the ground floor, a large auditorium is provided for 75 people. From the first to the fifth floor office spaces are provided for the various departments within the company. The top floor is conceived as a multifunctional space, including a beautiful panoramic view of the green surroundings. 

photo_credit Studiovision
Studiovision

The outer shell in concrete and glass is flanked by a steel facade with strategically positioned horizontal shading blinds that not only provide a pleasant interior experience but also make a valuable contribution to the overall appearance of the building. The black facades and tall windows are a nod to the region's mining past. In addition, the strength of the logistics sector was incorporated into the design as much as possible, including ceilings with concrete ribs and a floor in concrete. 

photo_credit Studiovision
Studiovision

Given the future-oriented character of the new headquarters, much attention was also paid to sustainability and energy efficiency. Windmills and solar panels already provide sufficient electricity. With the help of heat pumps, the self-generated green energy is optimally used for the heating and cooling the building. The well-being and comfort of our employees is guaranteed by opting for high-quality climate ceilings. Passive cooling, rainwater recovery, green roofs, biodiversity... these are all choices that maximize sustainable logistics.

photo_credit Studiovision
Studiovision
Caption
Project Credits
Landscape Architects
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More