Heirloom Farm Cottage

Heirloom Farm Cottage

Architect
Bushman Dreyfus Architects PC
Location
Virginia, USA | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Virginia Hamrick Photography
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Doors and WindowsPELLA CORPORATION
Contemporary series
Lifestyle series Slider
LED surface mount fixturesMaxim Lighting
Wafer
Exterior wall sconceTech Lighting
Pitch
Interior lightingWAC Lighting
W Track System
Facade cladding and Roofing: Thermally treated poplarCambia by NFP

Product Spec Sheet
Doors and Windows
Lifestyle series Slider, Contemporary series by PELLA CORPORATION
LED surface mount fixtures
Wafer by Maxim Lighting
Exterior wall sconce
Pitch by Tech Lighting
Interior lighting
W Track System by WAC Lighting
Facade cladding and Roofing: Thermally treated poplar

Heirloom Farm Cottage

Bushman Dreyfus Architects PC as Architects

This small structure, located in Bundoran Farm - a unique sustainable residential community on a working farm in the foothills of the Blue Ridge Mountains in central Virginia, is primarily used as an art studio, an exercise and a drum rehearsal space - a getaway from the owners’ busy city life.

photo_credit Virginia Hamrick Photography
Virginia Hamrick Photography

With the arrival of Covid-19 in 2020 our clients were eager to leave their Manhattan home and spend more time on their rural property in Virginia. The wife is a three-dimensional artist working in varied media. The husband plays drums in his free time. With the realization that pandemic life was the new normal came the need for more living and making space.

photo_credit Virginia Hamrick Photography
Virginia Hamrick Photography

Adding onto the existing one-bedroom 18th-century log cabin was not an option. Any new freestanding structure had to be located within buildable area limits defined by the architectural guidelines of Bundoran Farm. After studying the topography of the 33-acre lot and opportunities for distant mountain views to the north and the west, the structure was sited on the high point of the lot, tucked between a pasture, an apple orchard, the existing cottage, and a second homesite area where a new house would be built in the future. Not knowing exactly where that house might be located or what it would look like, the studio had to be both proximate and complimentary. One year later that new house is under construction and the studio is nicely nestled into the view from it. With a new primary residence underway the log cabin becomes a guest cottage and the studio is a dedicated quiet space located between the two.

photo_credit Virginia Hamrick Photography
Virginia Hamrick Photography

The simple, minimal, prismatic form of the building distills our Scandinavian barn inspirations into an essential and timeless vernacular. The sculptural form of the building is emphasized by the use of the same cladding system on the roof and the exterior walls. As one approaches the studio, the dark geometry resolves into individual slats of wood and the structure changes quite a bit from distant to near. The color palette is kept to an absolute minimum using dark-stained poplar slats for both wall and roof. The wood is thermally-treated for permanence. The cladding system is sectional and designed to be removable. The vertical slats are attached to horizontal battens, aligned on all elevations, roof and entry door. Behind carefully detailed and rigorously spaced wood slats is a black UV-stable waterproofing membrane.

photo_credit Virginia Hamrick Photography
Virginia Hamrick Photography

The interior is an unembellished working space painted white. It is equipped with adjustable ceiling track lighting and a walk-in art supply closet across the south wall. Large windows light the room from three sides and provide a 270-degree view of the surrounding pasture and mountains, with western exposures shaded by the adjacent mature oak trees. The south wall remains solid to afford privacy from the vehicular driveway and to protect the room from direct southern sun. Functionally it made sense to put the entry door in that wall because of the proximity to the cottage.

photo_credit Virginia Hamrick Photography
Virginia Hamrick Photography
photo_credit Virginia Hamrick Photography
Virginia Hamrick Photography
photo_credit Virginia Hamrick Photography
Virginia Hamrick Photography
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Thermally treated poplar, Cambia by NFP
2. Flooring: Sealed concrete
3. Doors: Lifestyle series Slider, Pella
4. Windows: Contemporary series fixed windows, Pella
5. Roofing: Thermally treated poplar, Cambia by NFP

6. Interior lighting:  
W Track System, WAC Lighting
Wafer LED surface mount fixtures, Maxim Lighting
Pitch exterior wall sconce, Tech Lighting 

Read story in DeutschEspañolFrançaisPortuguês and Italiano

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More