Helen Street

Helen Street

Architect
mwworks
Location
Seattle, United States
Category
Private Houses
Stories By
mwworks

Wittman Estes
Andrew Pogue
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Fabricated metal backsplash and drawer pulls12th Avenue Iron
Custom walnut cabinetryContour Woodworks
Courtyard deck armchairsCrate and Barrel
OvenMiele & Cie. KG
Kitchen marble islandPental Quartz
Sliding Doors - ManufacturerQuantum Windows & Doors

Product Spec Sheet
Fabricated metal backsplash and drawer pulls
Custom walnut cabinetry
Courtyard deck armchairs
Oven
Kitchen marble island
Sliding Doors - Manufacturer

Helen Street

mwworks as Architects

The clients were living on a rural property east of Seattle but found themselves drawn back to the growing vibrancy and culture of the city. They loved the peaceful setting of their old home with its quietness and easy indoor/outdoor living but it was oversized for two people and two small dogs. The new project would distill their way of living into a smaller footprint, specifically tailored to their tastes and activities.


Helen Street is on the north edge of the Madison Valley neighborhood abutting the fringe of the Washington Park Arboretum, but within easy walking distance of the village center. Early design discussions focused on a simple modern structure with a purity of materials and a quiet palette constructed on a modest budget. The home should be open, light filled and private but also transparent and open to views to the landscape. Above all, the owners described a quiet design integrated with landscape that would create a tangible calmness in the home.


The concept grew from this premise, drawing complexity from the opportunities and constraints of an urban corner lot. A courtyard in the center of the site brings light and private outdoor space deeper into the site and serves as an organizational hub for the home. The sunnier south and western fringes of the site are reserved for gardens. Territorial view corridors helped identify where the building could be very transparent and where privacy was more important. The material palette was simple with a largely glassy main level with solid volumes crisply detailed in cement panels. Floating above, the roof plane and master suite are clad in naturally weathered cedar planks. Anchoring the house around the courtyard, the outdoor chimney and garden shed are clad in heavy reclaimed timbers, stacked and blackened.


By working closely with the owner, who also managed and built the project, the design concept and execution were closely integrated from concept through fabrication. The limited construction budget was focused on key spaces and experiences while others were kept more straightforward. With a shared understanding of project goals there was a great economy of communication and efficiency in realizing the built work.


The outcome is a project that is simple but very intentional and serves as a backdrop to the landscape and the lifestyle of its inhabitants. A true collaboration.

Madison Alpine Garden

Wittman Estes as Landscape Architects

An urban courtyard garden for a young couple with deep connections to outdoor living and gardening. A living screen is part of a boundary wall around the property that filters views from inside the house and allows a feeling of intimate privacy and outward expansiveness to the landscape. Native bonsai pines and a high alpine planting palette were rescued from a defunct nursery and planted to evoke wild nature within an urban oasis.

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More