Henning G. Kruses Plads

Henning G. Kruses Plads

Architect
BIG - Bjarke Ingels Group
Location
Esbjerg, Denmark | View Map
Project Year
2021
Category
Parks/Gardens

Townscapes
Rasmus Hjortshøj

Henning G. Kruses Plads

BIG - Bjarke Ingels Group as Architects

Musikhuset Esbjerg and Esbjerg Kunstmuseum have a new lively forecourt that encourages community and gathering around a cymatic pool. The new Henning G. Kruses Plads square is designed by BIG Landscape to celebrate the city’s relationship with the sea, characterized by both Esbjerg’s maritime history and Henning G. Kruse’s life.

photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj

Esbjerg’s location near the sea has shaped the city’s history and its development, which began when the port of Esbjerg opened for navigation in 1874. Today, Esbjerg is Denmark’s fifth-largest city and gateway to many green energy projects in the North Sea. Over the years, the city has invested in a wealth of cultural offerings, of which Henning G. Kruses Plads is the latest example. Designed by BIG Landscape for the Henning G. Kruses Foundation the Plads was donated to Musikhuset and the people of Esbjerg.

photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj

With respect to Utzon’s original Musikhus, the square is designed as an extension of the existing architecture. Extending from the interior foyer to Havnegade waterfront the pillars grow together with the birch forest outside and create a smooth transition from inside to outside the Musikhus. Musikhuset’s forecourt has now been transformed into a birch forest with a cymatic pool at the center, inviting Musikhuset’s guests and passers-by to gather and enjoy the area.

photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj

The square honors the city’s close ties to the sea. A 10-meter diameter round basin in the birch ‘forest’ creates patterns in the water surface through the vibrations of the music from the stages inside the building, or via pre-programmed vibrations, keeping the water constantly in motion. The water within the basin is a reference to the sea and a tribute to Kruses’ work around the world.

photo_credit Rasmus Hjortshøj
Rasmus Hjortshøj

The site, which brings together Esbjerg’s old town center and the green city park around the music house, is planted with 55 pollen-free Betula Pendula Birch, which is a particularly robust type of wood. All the trees are stemmed at a height of 4-5 meters, so that visitors have a clear view of Musikhuset and Kunstmuseet. They are planted in a grid system, which aligns with the lines of the square around the pool and respects Musikhuset’s inner column structure. With the slope of the square, there will now also be level-free access to the main entrance for wheelchair users.

Caption
Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222
27 May 2022 News
Snøhetta brings a modern vision to the remote historic hotel Finse 1222

At the very highest point of the Norwegian Railway track and only accessible by train, you will find... More

New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade
27 May 2022 News
New Novartis Pavilion in Basel features a distinctive zero-energy media facade

The Novartist Pavilion by AMDL CIRCLE is a new exhibition, meeting and event centre at the Novartis... More

Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More