Herostrasse Office Building

Herostrasse Office Building

Architect
Max Dudler
Location
Herostrasse 12, CH-8048 Zurich-Altstetten, Switzerland | View Map
Project Year
2014
Category
Offices
Stefan Müller

Herostrasse Office Building

Max Dudler as Architects

Office building by Max Dudler on Herostrasse extends the existing IBM building and rounds out the ensemble.


In 2005, Max Dudler built the Zurich offices of IBM. Now the architect has added another building to the ensemble in Altstetten. With the new office building, Max Dudler was able to update the design of the IBM building in a surprising way. Originally planned as an annex, the new building now has its own address and individual expression.


In the development plan, as designed by Max Dudler in 2001, the building between the IBM building in the south and the Campi building in the west forms the northern keystone to the ensemble. Framed by the buildings, an urban park was established between the main building and the annex.


The new building’s design does not repeat, but instead varies the design language of the neighbouring IBM building, where stone and glass were used as materials. The window formats of the new building are identical in their proportion to the ones on the standard floors of the IBM building. Unlike this building however, which is divided into base, body and crest, the office building on Herostrasse features a horizontal stacking of floors. This horizontal structuring is emphasised by a marked shadow gap between the floors. The faces of the individual floors consist of a row of T-shaped elements separated by a fitting piece.


The office building’s facade is made of smoothed and polished artificial-stone elements with a high-quality surface and a consistent matt sheen. Thanks to this, the building’s appearance varies depending on the viewpoint. The artificial stone consists of a dark dyed concrete refined with greenish-black natural stone aggregate. The material references the natural stone in the main building’s facade. The sharp-edged reveals were optically emphasised with a special acidification process. This accentuates the facade and makes the windows appear to be “carved directly out of the stone”. The visible elements of the window frames were also reduced to a technically feasible minimum, so that they are almost non-perceptible. The windows with external single glazing and internal triple glazing (closed cavity facade) provide the building with excellent thermal insulation and solar protection. To prevent condensate forming on the windows, the facade cavity is periodically flushed with purified dry air.


The main entrance and the side entrances of the classic three-tier design are set back into recesses flanked by large-format artificial-stone slabs. The facade material is mirrored, on a smaller scale, in the public areas of the building’s interior: the main and the side lobby as well as the entrance areas to the individual floors are fitted with detailed artificial-stone flooring and super-elevated skirting. They form a symbiosis with the wooden wall and ceiling panelling and give the areas a special quality. The prestigious main lobby is additionally enhanced by the carefully selected natural-stone cladding of the lift core. Marble from the Aosta Valley was hung in a mirror pattern that is evocative of the office lobbies familiar from New York or Chicago.


Altstetten is located in the dynamic western part of the City of Zurich and has been a centre of attraction for companies from the IT, banking and service industries for some time. Besides IBM, companies such as USB, ABB Micafil, and BASF also have offices here.


Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More