Het Epos

Het Epos

Architect
SeARCH
Location
Rotterdam, The Netherlands | View Map
Project Year
2020
Category
Primary Schools
Ossip van Duivenbode

Het Epos

SeARCH as Architects

Our circular modular timber school Het Epos in Rotterdam is complete and fully operational. Both staff and pupils are very happy with the fresh yet cozy building and are making excellent use of the different spaces.

 

Het Epos primary school is an initiative of The Verre Bergen Foundation. This foundation aims to give back to the city of Rotterdam by setting up a new school in Zuidwijk, an area in the southern part of the city which is socioeconomically disadvantaged. In this innovative primary school teachers are given more allocated teaching time with students than the Dutch average, so they can better support the individual needs of the students.

 

SeARCH, together with builder De Groot Vroomshoop, has developed a new way of building. This circular and modular school, built entirely from timber, can be easily dismantled, moved, enlarged and extended. By working with prefabricated modules, onsite construction time can be minimized, allowing an entirely new school to be realized in a few months, while the slower processes of urban regeneration continue around it.

 

SeARCH has designed Het Epos around two large communal spaces. The two wings of stacked classrooms wrap around a sports hall and an atrium at the centre of the building. The atrium acts as the main entrance to the school, provides access to the upper floor via a grand stair and at the same time functions as the heart of the school – a place for students, teachers and parents to meet and gather. The wide stair can be used as tribune as well as a stage and an informal meeting place during the schooltime.

 

On the ground floor beside the library and the cooking class, there are two large classrooms which can both be divided into two separate smaller units. On the first floor there another three large dividable classrooms, including a tech lab, the lunchroom and team space for teachers and other employees. In the future also the neighbourhood care partners will have access to some of the office spaces situated here.

 

Het Epos is built up of 75 prefabricated timber modules which if required can be relocated and stacked together on another location, future-proofing the school.

 

Services are integrated within the construction, increasing the grade of prefabrication in the factory, and improving the visual appearance of the space. The interior is a play of wooden surfaces and glass openings, which contribute to create a fresh, but warm and cosy atmosphere where the small kids can learn in a safe and protected environment.

 

Particular care has been taken in ensuring this new school is sensitive to the neighbourhood around it. The partially mirrored and partially black timber facade is covered with vertical timber slats. By varying the distance between these slats the skin of the building becomes a soft shifting curtain of light and dark, which makes the building appear differently depending on the position of the observer and the weather conditions.

 

Through circular practices and timber construction this school physically manifests the foundation’s aim to seriously add value to Rotterdam Zuidwijk.

Read story in DeutschItalianoPortuguêsEspañol and Français

Project Credits
Architects
Landscape contractor
M&E consultant
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Facade cladding - ThermowoodLunawood
underneath timber facade claddingAlucobond
sun shadingDe Haan Westerhoff
Product Spec Sheet
Facade cladding - Thermowood
underneath timber facade cladding
sun shading
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More