Het Zuider ziekenhuis Rotterdam

Het Zuider ziekenhuis Rotterdam

Architect
Molenaar & Co architecten
Location
Rotterdam, Netherlands | View Map
Project Year
2022
Category
Apartments

'Het Zuidercarré' - Parel van Vreewijk

Molenaar & Co architecten as Architects

5600 m2 herbestemmen. Van ziekenhuis naar stadsappartementen. Die opdracht kregen wij 2016 eerst ontwikkelaars SWZ en najaar samen met de gemeente Rotterdam hebben eerder besloten het voormalige Rotterdamse Zuiderziehuis te behouden en nieuw leven in teblazen. Molenaar & Co architecten won de selectie voor de opgave van het monumentale hoofdgebouw met binnenhof variërend van minimaal 50 tot 150 m2. Het symmetrische ziekenhuiscomplex met poort, hoofdgebouw en paviljoens rond binnenhoven ontworpen door ir. WG Witteveen en uitgevoerd door gemeentewerken onder ir. Ad van der Steur. Het dateert uit 1939, is een beoogd monument en sluit aan bij de parkgordel van tuindorp Vreewijk tot het Zuiderpark.

 

'Het Zuidercarré' is de benaming van het toekomstige appartementencomplex waarvan de appartementgrootte gebaseerd is op het adagium van Boei en SWZ: maximale bewoning in kleine eenheden. Met dit gegeven gingen wij aan de slag met respect voor de architectonische karakteristieken van het gebouw: de kenmerkende bakstenen gevels, ritmische vensterreeksen, glazen trappenhuizen met prachtige robuuste trappen, erkers en torenaccenten en - last but not least - de aanwezige functionele ziekenhuisstructuur. Die bleek voor de hand liggend bij de flexibele indeling van de gevarieerde huur- en koopappartementen met op de 3e, 4e en tweelaagse zolderverdieping lofts en daarboven, in de kap, zonneterrassen.

 

In het exterieur hebben wij terughoudende toevoegingen aangebracht, zoals noodzakelijke balkons, waardoor de uitdrukking van het originele gebouw afleesbaar bleef. Zo zijn vanwege hedendaags wooncomfort op de 1e en 2e verdieping van de hoofdgevel individuele, ijle balkons geplaatst en is langs de toekomstige woningen op de begane grond een smalle balkonstrook voorgesteld met daaronder souterrain kamers. De zijgevels kregen dubbele balkons, afgestemd op de appartement omvang daarachter.

 

De nieuwe hoofdingang is extra geaccentueerd door een glazen aanbouw met royale luifel. Aan de binnenhof bevinden zich de woningentrees van de appartementen, te bereiken via nieuwe galerijen. Op de plek waar ooit de kapel centraal in de binnenhof was, is een gemeenschappelijke hal gedacht te gebruiken door (buurt) bewoners. In het ontwerp is een hoge standaard van installatietechnische duurzaamheid voorzien, die zich onder andere uit in gevelisolatie en dubbele vloeren en -kozijnen. Verwacht wordt dat 'Het Zuider' of te wel 'Parel van Vreewijk', zoals het gebouw nu al wordt genoemd, zal gaan bijdragen aan de sociale cohesie van de wijk.

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More