HGY House

HGY House

Architect
Quinze Architecture
Location
Montreuil-sous-Pérouse, France | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Joan Casanelles
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Triple glazing windowsVelux
WoodstoveStûv
Roof outletCHEMINÉES POUJOULAT
Therminox
Airtightness membranePro Clima
INTELLO
Electric equipmentSchneider Electric SE
Odace
Towel dryerTHERMOR
Majorque

Product Spec Sheet
Woodstove
Roof outlet
Therminox by CHEMINÉES POUJOULAT
Airtightness membrane
INTELLO by Pro Clima
Electric equipment
Towel dryer
Majorque by THERMOR

HGY House

Quinze Architecture as Architects

This flour mill dates from the 18th century. Until the river was diverted, it operated with water. It continued its activity by electricity until our client bought this piece of heritage full of history from the grandson of the original owner. The project manager embarked on the project by buying this mill, having fallen in love with the atmosphere of the place on the edge of the lake, the mill dominating a superb view on the water surrounded by a beautiful piece of land. Only the volume of the mill having undergone multiple transformations in volumes throughout its history did not reflect the aesthetic potential it had. The outgrowths of the roof and walls, with multiple materials (sheet metal, cement, stone, slate, wood, bricks, etc.) did not enhance it.

Caption

Several constraints generated the project: The owner wished to integrate a passive house in the mill. This implies a consequent level of insulation and air tightness, thus a heavy rehabilitation. And the legislation did not authorize any additional surface.

Caption

The primary architectural intention was to return the mill to its original form. The industrial outgrowths were removed and the stone volume was enhanced. We kept the double volume bi-slope adjoining. The stone volume integrates the housing part. The second volume integrates the winter garden/pergola. The garage is implanted at the end of the two and connects them.

These 3 parts had to be linked, as much in appearance as in essence for a global coherence. The idea was to weave with the existing to reveal a balance between the new and the old on each part.

Caption

For the house, in the exterior exposed stone part, the old dominates. The new contemporary side was added by touches on the openings underlined by large random wood frames calling for what is happening in the pergola.

Caption

The latter is a cutaway of the original industrial volume in the form of a large wooden pergola. The wall of the house on the south side, on the pergola side, could not be preserved and was rebuilt in wood. This pergola will be covered with climbing vegetation to create the large outdoor winter garden. Large planters in concrete will bring a mineral side to this space.

Caption

Linking the two parts at their eastern end, the garage is composed by the original double volume (with original frame). A black metal sheet was added to the wall and roof to create a monochrome. Seen from the South, this one seems to generate the wooden skin constituting the pergola.

Finally, for each part, the traces of the past and the contemporary intervention are present. The mineral and the vegetable present on all the compositions comes to make communion between the ancient and the modern.

Caption
Caption
Caption

Material Used :
1. GRAPHISOFT: Archicad
2. PROCLIMA: Intello + airtightness membrane
3. UNILIN PANELS: Durelis vapourblock spano panels
4. INTERNORM: Triple glazing windows PVC/ALU, star X+
5. ZEHNDER: Double flow ventilation Comfo Air 350
6. DAIKIN: Water air heat pump, Balloon ECH20 300L
7. STEICO: Wood wool, dense wood fibre
8. ISOCELL: Cellulose wadding
9. SIGA: Airtightness scotch
10. VELUX: GGL GGU, triple glazing windows
11. SCHNEIDER: odace, electric equipment
12. STUV: Woodstove, 30 compacft 
13. THERMOR: Towel dryer Majorque 600W grey
14. POUJOULAT: Roof outlet, Therminox, black
15. HELIOS: Air vents
16. METISSE: Recycled insulation from clothes

Read story in Français

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More