High Desert Retreat

High Desert Retreat

Architect
Aidlin Darling Design
Location
Palm Desert, CA, United States | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Joe Fletcher
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Faucets, KitchenBLANCO
CladdingreSAWN TIMBER co.
ACCOYA
TubZen Bathworks
Hinoki Japanese Soaking Tub
Master Bathroom VOLA
Exterior DeckingKebony
Toilets, BidetsDuravit

Product Spec Sheet
Faucets, Kitchen
Cladding
ACCOYA by reSAWN TIMBER co.
Tub
Hinoki Japanese Soaking Tub by Zen Bathworks
Master Bathroom
by VOLA
Exterior Decking
by Kebony
Toilets, Bidets
by Duravit

High Desert Retreat

Aidlin Darling Design as Architects

Sited on a rocky desert plateau outside of Palm Desert, this single-family residence is tightly nestled within a constellation of boulders, overlooking the Coachella Valley and the San Jacinto Mountain Range beyond. The materials of the home were chosen to quietly contrast the lighter palette of the desert landscape. The blackened wood siding is pine wood that is acetylated, burnt, wire-brushed, stained and sealed. All of these treatments are intended to provide a highly textured finish that is bug and rot resistant, and minimizes movement within a climate known for its large diurnal temperature swings. The interior is a collage of concrete, wood, stone, and steel, each responding to its immediate application to maximize durability while providing the home with warmth and a soulful nesting quality. The diagram of the home is a triptych of elements: a floating roof plane, a collection of wooden volumes, and two concrete anchor walls.

photo_credit Adam Rouse
Adam Rouse

The square floating roof performs numerous functions. On the climatic side, it hovers over the home providing respite from the beating sun both in its opaque form and as a porous wooden lattice. A singular aperture is carved out of the roof plane, framing the dramatic sky above while providing the pool area with ample sun exposure. Below the roof plane are seven rectilinear volumes that contain the home’s program. Conceptually they began as a singular rectilinear mass that splits apart and slides out into the landscape to maximize the experience of the surrounding terrain and create a critical void in the center of the home. This void became both the entry and the dining room–a space where the public and private spaces meet.

photo_credit Adam Rouse
Adam Rouse

While the wooden volumes house the critical program for the home, the entry sequence from garage to house is articulated by the orientation and form of two concrete entry walls. They are intentionally juxtaposed to create a void between them, ultimately guiding the occupant to the glazed entry of the home. The parallel concrete walls not only frame the entry and the dining room beyond but most importantly the heroic view to the East and the Coachella Valley below.

photo_credit Adam Rouse
Adam Rouse

The materials of the home were chosen to quietly contrast with the lighter palette of the desert landscape. The blackened wood siding is pine wood that is acetylated, burnt, wire-brushed, stained and sealed. All of these treatments are intended to provide a highly textured finish that is both bug and rot resistant and minimizes movement within a climate known for its large diurnal temperature swings. The interior is a college of concrete, wood, stone, and steel, each responding to its immediate application to maximize durability while providing the home with warmth and a soulful nesting quality.

photo_credit Adam Rouse
Adam Rouse
photo_credit Adam Rouse
Adam Rouse
photo_credit Joe Fletcher
Joe Fletcher
photo_credit Joe Fletcher
Joe Fletcher
photo_credit Adam Rouse
Adam Rouse
Caption
Caption
Caption

Read story in ItalianoFrançaisEspañolPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architectes revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architectes renovated an old factory building for an in... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More