High-Profile 100% Circular Interior For NN

High-Profile 100% Circular Interior For NN

Architect
Fokkema & Partners Architecten B.V.
Location
The Hague, Netherlands | View Map
Project Year
2022
Category
Offices
Lucas van der Wee

High-Profile 100% Circular Interior For NN

Fokkema & Partners Architecten B.V. as Architects

Nationale Nederlanden wanted a renovation that uses existing materials as a starting point for a sustainable, healthy and inspiring environment. Together with partners, we realised the largest circular workplace in the Netherlands, the result of a people-minded approach and co-creation with various collaborating parties. The high sustainability ambitions required a fundamentally different approach and way of thinking from all parties involved in order to make this project a success.

photo_credit Fokkema & Partners Architecten. B.V.
Fokkema & Partners Architecten. B.V.

The ambition: a 100% circular renovation, with Zero Waste and WELL v2 Platinum for 37,000 square metres of office space in Rotterdam and The Hague. So not an empty office floor, but the situation as is.

photo_credit Lucas van der Wee
Lucas van der Wee

The result: a 70% reduction in environmental impact, which was actively and continuously managed during the implementation. 

photo_credit Lucas van der Wee
Lucas van der Wee

Fokkema & Partners started with an intensive co-creation process with the user, various project partners and market parties. The design was developed in close cooperation with user groups of Nationale Nederlanden. Workshops, or so-called studio sessions, were initiated to bring in expertise from different corners of the market, which resulted in surprising findings and creative solutions.

photo_credit Lucas van der Wee
Lucas van der Wee

As much of the existing walls, floors, ceilings, materials and furniture as possible were reused or adapted on site to extend its life span. The design took into account standard dimensions of the materials in order to minimise cutting losses and waste when processing materials. It is designed to be re-assembled, so that the raw materials remain intact for future harvests. Through clever reuse of materials, we achieved a reduction of over 90%.

photo_credit Lucas van der Wee
Lucas van der Wee

Where new materials have been added, these are fully circular, with the alternatives weighed up with a lifecycle analysis. For example, the use of bio-based materials in combination with sustainable technical materials.

photo_credit Lucas van der Wee
Lucas van der Wee

To achieve zero waste during construction, materials were collected and reused elsewhere as raw materials. Packaging waste has been eliminated as much as possible. All in all, the environmental impact of the renovation has been kept to a minimum.

photo_credit Lucas van der Wee
Lucas van der Wee

Team:

Client: National Netherlands

Architects: Fokkema & Partners Architecten B.V.

Project Architect: Diederik Fokkema, Twan Steeghs, Dirk Zwaan

Design Team: Diederik Fokkema, Twan Steeghs, Dirk Zwaan, Almaz Paalvast,

Marjolijn Damen, Evie Nagelkerke, Sjoerd Poelman

Contractor: JP van Eesteren

Constructor: ARCADIS

Consultants Installations E & W: Royal Haskoning DHV

Project Management: Stevens Van Dijck construction managers and advisors

Construction Contractor: JP van Eesteren

Interior Builder: Gielissen Interiors & Exhibitions

Installer: Veolia

Other Participants: LBP|Sight, bba binnenmilieu, Superuse Studios | Oogstkaart Spaces4You

Photographer: Lucas van der Wee Photography

photo_credit Lucas van der Wee
Lucas van der Wee

Materials Used:

Furniture: Gielissen Interiors & Exhibitions, Vepa Office & Project Furniture

photo_credit Lucas van der Wee
Lucas van der Wee
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersMuuto
Interior FurnitureGielissen
Office & Project FurnitureVepa
Product Spec Sheet
Manufacturers
Interior Furniture
Office & Project Furniture
by Vepa
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More