highshool
david moreno

Providing different answers to different needs

David Moreno Architect as Architects

The project is located in Qingpu, Qingpu is a city of History, Culture, Nature, Canals and Lakes, all this elements define the surroundings and so will happen with our project. On the west side we have the main access, this is due to a secondary road, with less traffic will make in more convinient. The main access is located on the secondary road, less traffic = easier accessibility. And opposed to that one the secondary access, BOH 

Caption

Our site is surrounded by three roads, east, west and south, therefore we will open our school to the north views, to the canal vies, incorporating them into our project, bringing the canal, water, into the school, making the Qingpu traditional canals landscape part of our project.

Caption

The project is formed by the sum of two opposed but equally necessary shapes, orthogonal vs. dynamic. hard vs. soft. noise vs. quite. still vs. movement. built vs. void. structure vs. water (nature), study vs. leisure… yin yang.
This built vs. void will create a series of courtyards, different shapes, different heights, different vegetation… different identities. Providing different answers to different needs.We grab our basic forms, and we cover them with a second skin, this way we create a new quality space, an outdoor space while it’s still sheltered. We don’t stop here and we go one step further: we take our original form, first floor, and we lift it! creating an open space, outdoor areas on most of the first floor.
This way we create a new space were the students can interact, learn from the playground.

Caption

Our site is completely flat, in order to create movement we rise the first floor (2.5m half floor) and push down the site 2.5m. This way we create a new extra layer, new extra level, that it’s again almost completely open.From almost everywhere in our school you can relate to an exterior place, and outdoor area to relax, play, learn…
The first two levels (L0 and L1) are public levels, giving the opportunity to be used by the community if needed while the school is closed.

Caption

The second two levels (L2 and L3) are private leves, this is where the classrooms are located, this area requires maximum privacy and independence.
Here we can see the amount of green areas in the ground floor (L01) almost the entirely site is turned into green or open spaces = maximum usability. Even on top of the library and on top of the basketball court we have green areas. The rooftop is used as a garden, where students will plant different kinds of plants and learn from the circle of life.

Caption

In the sections we can see who the ground level rises in order to host the extra layer (L0). We can also observe how most of the horizontal areas have an outdoor usable space. Different heights on different courtyards give more options to the students.

Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More