HIT technopark

HIT technopark

Architect
Ply Atelier
Location
Tempowerkring 6, 21079 Hamburg, Germany | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Stories By
Ply Atelier

Midgard Licht
Nina Struve

HIT technopark, Hamburg

Ply Atelier as Architects

HIT Technopark accommodates more than 600 people working in more than a hundred technology-oriented companies on an area of ​​around 30,000 square meters. In the centre of the technology park, Christoph Birkel and his team offer a comprehensive range of services for their tenants in their 355 square meter headquarter office.

In order to do justice to the changing working methods in the digital age and to promote collaborations, PLY planned for and with the owner Christoph Birkel to start the change within their own office.

PLY ATELIER is taking up the principles of New Work: Agility and open communication channels should determine the work - enriched with a variety of possibilities to be able to work concentrated and undisturbed.

As the administrative unit and communication centre of the hit Technopark, craftsmen and tenants come and go here every day. The team is constantly receiving visitors who come to exchange information. One of the most important tasks was how to welcome these visitors openly and transparently without disturbing employees in focused working situations.

As a central and style-defining solution, offices were created, which are equipped with floor-to-ceiling, double-leaf doors. When these wings are closed it means: please do not disturb. But if they are open, then the respective employees are part of the open-space area, which is formed around the inviting counter close to the kitchen and the spacious library table.

The 75sqm, which are divided but still open due to the wing doors, for concentrated work, are juxtaposed by 220sqm of open work space with different meeting areas.

When entering the office, employees as well as visitors are greeted at an 8m long, free-standing kitchen counter, which is the centre for conversation between customers and colleagues and from which conversations, calls, and conferences are then distributed to the lounge zones or meeting rooms.

The inviting, atmospheric space uses only ´real´ materials:

Oak shelves and doors, rubber flooring, exposed concrete ceilings and columns, the counter coated with sheet brass with a black-stained multiplex substructure and a lot of frameless glass.

A lighting concept, which on the one hand ensures that the lighting complies with the guidelines, yet sets accents depending on the situation and supports moods through the luminaire body and light colour, forms the arch of a balanced and for an office almost unusually atmospheric mixture of material, colour and lighting.

Read story in Deutsch

HIT Technopark, Hamburg

Midgard Licht as Lighting

PLY atelier designed the HIT office headquarter to foster and encourage the principles of new working culture. The new office concept adresses human nature and their wish for privacy as well as celebrating an open transparent working culture.
The floorplan achieved something surprising: what looks like an open space is largely not an open space at all, but are small private spaces that can be ‘docked’ on to public meeting zones.

The lighting concept, which on the one hand ensures that the lighting complies with the guidelines, yet sets accents depending on the situation and supports moods through the luminaire body and light colour, forms the arch of a balanced and for an office almost unusually atmospheric mixture of material, colour and lighting.

Midgard modular TYP 559 are used throughout allowing wireless installation through customised adapters which Midgard has developed to adapt to various office desk systems (such as vitra, usm, system 180 etc.) as well as custom made furniture.

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrand
LightingMidgard Licht
Product Spec Sheet
Featured Projects
Latest Products
News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet
4 Aug 2022 News
Nature, character, and transparency form create a harmonic balance that characterizes this latest house by the Garcés de Seta Bonet

Surrounded by nature and with a broad view over Catalonia's Costa Brava landscape, Garcés de... More

Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood
4 Aug 2022 News
Les Grandes Terres reconstruction and extension project brings a sophisticated urbanity to its Paris neighbourhood

Adding to the urbanity of a Paris neighbourhood, this project by Hesters-Oyon Architectes involves t... More

BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home
4 Aug 2022 News
BLAF architecten experiment through their dynamic House hkZ design with the essential components of the single-family home

Belgian practice BLAF architecten is known for exploring complex housing sustainability, affordabili... More

Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade
4 Aug 2022 News
Sculptural, flower-shaped Holland Casino Venlo by MVSA Architects displays a colourful, interactive facade

Located close to the German border, Holland Casino Venlo is a flower-shaped, sculptural building by... More

Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade
3 Aug 2022 News
Seichii Yamada & Associates reimagine the traditional Japanese house in a striking silver façade

Located in Shizuoka city in Japan, House in Nishichiyoda designed by Seichii Yamada & Associates... More

Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature
3 Aug 2022 News
Sigurd Larsen designs a black timber-clad cabin that resonates with Nature

Danish Architect Sigurd Larsen designs a tiny cabin retreat in collaboration with Berlin-based hospi... More

Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai
3 Aug 2022 News
Making infrastructure do more: MVRDV and StudioPOD complete One Green Mile in Mumbai

Recently completed in Mumbai, the One Green Mile project by MVRD and StudioPOD transforms a series o... More

John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building
3 Aug 2022 News
John McAslan + Partners take a ‘Fabric First’ approach to the renovation and enhancement of Glasgow’s celebrated Burrell Collection building

Glasgow’s Burrell Collection includes 9,000 works of fine and decorative arts spanning 600 yea... More