HOGSONS

HOGSONS

Architect
R79 taller de arquitectura
Location
Mérida, Yucatan, Mexico | View Map
Project Year
2020
Category
Bars

Restaurants
Manolo R Solis

HOGSONS

R79 taller de arquitectura as Architects

With several years of path and delighting the most demanding palates in Yucatan, GLaR decided to start a new gastronomic adventure, on the same steaky line but this time with a new approach, resulting from traveling and the enthusiasm for Texan cooking.


The first step was finding the perfect place, so after months of search, it was found, a little jewel in a quiet area in the north of the city. It was suspended on time; the past owner was an old lady with a particular taste in gardening. This was the triggering point: the lush vegetation.


During the initial designing meetings on the site, we declared a guiding principle: Celebrate Green. Transform a space originally designed for housing to a commercial use represented a challenge, but the house actually helped in a big way, the distribution in the spaces were very simple so there were a few subtle interventions necessary in the layout.


Two levels were proposed for the commensal area, because of the volume needed, in the main room a space with double – height in the middle was possible thanks to the demolition of a part from the mezzanine, in the second floor some walls were demolished too so we can make room to create small areas more private and exclusive. This action accomplishes the main idea of connecting visually both levels, filling of light the inside and framing the exterior in a way that you can see vegetation from every single angle.


The old kitchen is now replaced with a new one, bigger and elaborated, the garage and the service area in the old house were demolished and create instead a concept of Bar with a wet bar that has a full view to the inside and the outside. The back of the house had some rooms outside that were cleaned and now are enabled as warehouse and secret recipes lab and flavor conspiracy.


The original stairs still remain, now having a metal foil cover, the wall that was confining it was removed so they become part of the lobby. Next to this principal area are located restrooms for women and men, confined behind a wood shell, an expressive element that works as a backdrop for the upgoing movement.


Hereafter, some elements from the original house were restored so they can last long time. There is a sense of a big mass floating over the arches in the frontal view, these ones are connected to each other creating a platform for this floating volume. The arches are framed with corten steel lattice, these vertical elements like a marimba, composed with different measures of tracks generates a rhythm and a texture that makes us think in a really big grill.


The original house floor (red paste tiles) were selected, renewed, polished and put it back taking a form like a mat surrounded with burnished concrete in beige, we can find these in the lobby and private rooms. There are brick walls painted, this to make more obvious the decorative intentions. If we look up to the ceiling, we will be founding acoustic panels with several textures, that helps not only for the noise control, but to catch the eye. The wood also has different looks in the atmosphere, the color changes also the pattern and the textures so it can blend perfectly with glass and steel.


The vegetation was also used as a tool in design. For a tropical welcome beside the lobby there is a Mango tree, located also as a statement in urban way. Flor de Mayo, Palmas Chit, Avocado Tree, Mamey, Pepino Kat, Tulipan, Crotos and Palm trees are some of the pre-existent vegetations found in the garden of the house. Now we added Jabin Trees, Jicaritos, Palmas Viajeras, Helechos, Arbustos and different species of vines, giving a complete and diverse green view for commensals.


Lightning, atmosphere and furniture complete the whole experience: undirect lightning, pendant lights, copper and wood covered tables, corten steel, wood and granite counters. Chairs in black brass with wood details, wood chairs with gray or beige fabric.


An industrial atmosphere, decorated with objects from several places in United States of America and some of the essential details from the BBQ Industry like the gigantic horns lamp which stand out in the main room, the pendant lamps dressing the wet bar or the deer head as a visual point of the stairs, every single element together achieve a perfect harmony with all the dishes offered, where the Costillas and Pulled Pork are a MUST HAVE.

 

Read story in DeutschItalianoEspañolFrançais and Português

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More