Holzhaus am Bielersee: «Holzhütte», Ligerz BE

Holzhaus am Bielersee: «Holzhütte», Ligerz BE

Architect
bauzeit architekten
Location
Hauptstrasse 35, 2514 Ligerz, Switzerland | View Map
Project Year
2019
Category
Apartments

Housing
© yves andré photographe

Wooden house on Lake Biel: "Holzhütte", Ligerz BE

bauzeit architekten as Architects

The former quarry and the existing heating center project in concrete formed the basis of an architectural competition for the housing construction, from which the design emerged victorious.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

A wooden structure was chosen for reasons of statics as well as sound and vibration insulation against the heating center with its mechanical conveying systems. High degree of prefabrication and large elements allowed rapid assembly in the tight space conditions with temporary use of the road.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

The structure with wood-concrete composite ceilings, load-bearing wooden element walls and access core in concrete created elevator and stair core provides space for 6 floor apartments in two floors and in the first floor, as well as ancillary rooms and garages on the first floor. The heating center occupies most of the ground floor and also protrudes into the basement.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

While the interior of the condominiums has been individualized through planned finishing according to the buyer's wishes, the uniform building envelope adapts to the special requirements of the protected village of Ligerz. In addition to adequate size and a lakeside façade with clear, calm geometry, color integration into the village image was a particularly important issue; in consultation with the conservation organizations, an opaque mineral thick-layer glaze was selected that matches the color palette of the existing village houses. The tradition of painted wood, which can also be found in many old buildings in the Bernese Seeland, is taken up here and implemented with a contemporary language. Likewise, the element of the pergola facade, which forms the entire south or lake side of the volume and shapes its appearance.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

In accordance with the structural logic of the slab-support system, the balcony arbors are not statically cantilevered; instead, the lowest level rests on a "scale" (support in the middle of the projection) on the first floor, and the second level rests on external pincer supports, leaving the arbor surfaces clear. The wooden connections form a synthesis of traditional and the latest timber construction techniques: saddle timbers in oak, minimal contact surfaces in the load transfer of the tongs, railing elements fastened by means of clamping clamps, so that no fastening screws perforate the wooden supporting structure.

photo_credit © yves andré photographe
© yves andré photographe

By its conception, the wooden building makes the concrete heating center disappear in its first floor and remains true to the name that the quarry with its wooden shelters had once received: "wooden hut".

Read story in Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree by Objekt Architechten provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets and revitalizes an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas sees the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever been to defining a ne... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More

Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast
12 May 2022 News
Sakinaw Lake House celebrates the beauty of Canada’s Sunshine Coast

Located on the Sunshine Coast of British Columbia, Sakinaw Lake House by WOVEN Architecture and Desi... More

David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco
12 May 2022 News
David Chipperfield complete renovation of Venice’s Procuratie Vecchie on the Piazza San Marco

In 2017, David Chipperfield’s Milan studio won the commision for the renovation of the Procura... More

A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint
11 May 2022 News
A dynamic new bus stop for Santiago de Compostela serves as both a building and viewpoint

This new bus station in Santiago de Compostela sees the concept of building merge with that of a vie... More