Home & Atelier Grubbehoeve

Home & Atelier Grubbehoeve

Architect
Jeanne Dekkers Architectuur
Location
Banholt, Netherlands | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Holly Marder

Home & Atelier Grubbehoeve

Jeanne Dekkers Architectuur as Architects

The existing L-shaped farm in the hilly countryside of Limburg is redeveloped into a residential home with studio, exhibition hall, holiday homes and a carport. The authentic shape of the carre-farm is restored in a contemporary way. The carre is a farm enclosing an inner courtyard; a typology often found in the Province of Limburg. By means of a continuous façade of larch wood, starting from the old farm into a new carport and closing the courtyard, the carre shape is restored.


All functions are enclosed by the newly formed courtyard. This new heart has become an essential part of the internal experience of the whole complex. A non-symmetrical composition of anthracite concrete and Belgian block stone combined with local and native vegetation determines the format of this enclosed outdoor area. The height difference is visible through the water system which flows in a characteristic way through the courtyard. In the complex, the old horse stable is transformed into a light and modern living space with an office. Two large openings, made of Iroko wood, frame the landscape and let light inside. In the middle of the building a stainless steel core is placed, it contains the kitchen, bathroom, toilet and storage. Two round wooden stairwells connect the ground floor with the second floor. The new intermediate floor consists of large oak beams with an Oak floor. The old characteristic beams remain in sight, at the same time, the whole roof and all walls are insulated. The original shed has been converted into a spacious studio with a large round skylight, this space can be used for exhibitions and meetings.


Throughout the entire project we found collaboration with local artisans, and we used locally available materials and techniques. Sustainable materials of high quality were used and the house was built according to the sustainable principles of a passive house. Also materials were reused in different ways; the old steel ledgers of the intermediate floor are reused as construction of the new terrace, the roof tiles are used for an artistic pavilion in the landscape and the removed bricks are used for a new gate for the landscape.


This project is a collaboration between architect Jeanne Dekkers and her son Anton Zoetmulder (architect) and daughter Elise Zoetmulder (designer). For the design they employed a wide research of the environment and its scenic and architectural history. As a result, the modern design seamlessly joins with the local landscape and small-urban context. In addition, the traditional qualities of the area are highlighted by the historical shape of the building and the use of authentic materials.

Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More