Hong Kong Children’s Hospital
Architectural Services Department, HKSAR Government, iMAGE28
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
EPDM Safety Mat / Granules - City LandmarkCityScapes International
Fire Collars - CP643/CP644Hilti
F.R.P. Timber DoorHumphrey & Stretton (HK) Ltd.
Homogenous monolayer vinyl sheet flooring - Tarkett Eclipse PremiumSignal Plus Building Supplies Ltd.
Basement Tanking System - EPRO Ecoline-S & Ecoshield-E10Tech Link Construction Engineering Limited
GMS DoorsetYokah Metal Products Ltd

Product Spec Sheet
EPDM Safety Mat / Granules - City Landmark
Fire Collars - CP643/CP644
by Hilti
F.R.P. Timber Door
Homogenous monolayer vinyl sheet flooring - Tarkett Eclipse Premium
Basement Tanking System - EPRO Ecoline-S & Ecoshield-E10
GMS Doorset

Hong Kong Children’s Hospital

Architectural Services Department as Association

Hong Kong Children’s Hospital is the first hospital in Hong Kong specialized for children and adolescents up to 18 years-old with serious and life-threatening illness.

 

HKCH is sited within the hospital cluster at the South Apron of Kai-Tak Development area, together with the planned new acute general hospital at adjacent sites will form a medical-hub for the district. It occupies a prominent waterfront location with extra-long frontage facing unobstructed sea view, this advantage has greatly contributed towards positive healing process of our patients. 

 

‘Podium-free’ concept is adopted to enhance street-level connectivity with the surrounding neighbourhoods and create a wind-corridor for better cross ventilation. The Central Garden between the two towers connects seamlessly with the future waterfront promenade.

 

Welcoming Sense of Arrival
The drop-off area opened up to a large lawn area which offers direct view to the promenade and harbour, creating a pleasant sense of arrival. Continuous, accessible for all age-groups and direct pedestrian covered walkway is provided to link up all the main entrances with the drop off area and functional area. Abstract trees, clouds and birds are integrated in the architecture to greet all users once they arrived.

 

Generous areas of soft landscape are proposed on ground floor, terraces and roofs, as well as in the form of vertical greening has a profound healing effect which aids to relief stresses, evocates empathy and balance emotion. A vibrant and dynamic façade composed of coloured patterned vertical glass fins and a touch of coloured claddings enlightened the atmosphere.

 

Each patient floor is featured with a different habitat and animal graphics to provide a friendly and inspirational environment as well as creating story telling opportunities that may help to communicate with younger patients through the stimulation of senses.

 

Strategic Planning
Future linkbridges and service tunnels at basement are planned to connect new acute hospital (under construction) to form a medical hub. Visitors, Patients and staffs can make use of these connections for efficient services and supplies delivery under a controlled environment.

 

Precise traffic patterns and pedestrian circulation within the hospital to ensure patients and supplies are urgently attended to at all times. A clear and well orientated circulation pattern is envisaged by simple and effective planning, staffs are still easily accessible with Central Staff Base close to clusters of single rooms. Open counters are adopted that creates friendly environment for patients and families to seek for help.   Satellite nurse stations are carefully placed inside the ward to reduce the time for staff to get access to patients in need.

 

Specialist Out-patient Clinic has interesting pockets of waiting spaces which are integrated with the play areas to create a cozy environment. All bedrooms in wards are provided with natural-light and view. Internal courtyards and skylights are introduced at centre location to maximize daylight penetration, natural ventilation and connection to outdoor environment. The scenic views of the waterfront to the Victoria Harbour together with the number of play elements will also uplift the spirit of the children during their stay at the hospital.

 

Material Used :
1. Signal Plus - Homogenous monolayer vinyl sheet flooring - Tarkett Eclipse Premium
2. Humphrey & Stretton (HK) Ltd. - Timber Door - F.R.P. Timber Door
3. Tech Link Construction Engg Ltd - Basement Tanking System - EPRO Ecoline-S & Ecoshield-E10
4. Cityscape (HK) Limited - EPDM Safety Mat / Granules - City Landmark
5. Hilti (Hong Kong) Ltd - Fire Collars - CP643/CP644
6. Yokah Metal Products Ltd - GMS Door - GMS Doorset
7. Shenzhen Delaifu Energy Conservation’s Science and Technology Co. Ltd. - Folding Door System for Glass Wall - ASS70FD
8. A&S Technology Limited - Proprietary Laboratory Bench - Scala

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More