Hong Kong West Kowloon Station

Hong Kong West Kowloon Station

Architect
Andrew Bromberg at Aedas

Aedas
Location
Hong Kong | View Map
Project Year
2018
Category
Train stations
Stories By
Andrew Bromberg at Aedas

Aedas
Edmund Sumner

Hong Kong West Kowloon Station

Andrew Bromberg at Aedas as Architects

This underground high-speed rail terminus will connect Hong Kong to Beijing via the largest rail network in history. Located centrally in Hong Kong, within the city’s existing urban realm, the 430,000 m2 (4.6 million ft2) facility with fifteen tracks will be the largest below-ground station terminus in the world. The site’s prominence immediately adjacent to the future West Kowloon Cultural District and next to Victoria Harbour required a design that was completely motivated by civic demand.


Within the station itself, there was one underlying goal of the scheme. Acting as the ‘gateway’ to Hong Kong, it was considered vital to connect the station with the surrounding urban context and make the traveler aware of their arrival or departure, announcing: ‘You are in Hong Kong.’


To achieve this, the design compacted all of the supporting spaces more efficiently to allow for a very large void down into the departure hall below. The outside ground plane bends down towards the hall, and the roof structure above gestures towards the harbour. The result is a 45-m (148-ft) high volume which focuses all attention through the south façade towards views of the Hong Kong Central skyline and Victoria Peak beyond.


The organization of the design was inspired by the idea of forces converging on Hong Kong – likened to the converging tracks coming into the station. The project maximizes civic gestures both internally and externally. What is highly unusual here is that the station will have an immigration domain for both Hong Kong and China in the same facility, as opposed to the way immigration works in a typical international airport, which is solely the domain of the host country.


The pedestrian paths flow up and access almost the entire rooftop of the station itself, 25 m (82 ft) above ground, in a densely vegetated sculpture garden and landscaped extension of the green below. The resulting 3.5-hectare (8.5-acre) open space offers a spectacular public vista over Victoria Harbour and towards Hong Kong’s skyline.

Hong Kong West Kowloon Station by Andrew Bromberg at Aedas

Aedas as Architects

Hong Kong West Kowloon Station is an urban icon more akin to an airport than a mere underground train station. The approximate 400,000 square meters of usable floor area, however, ensures that the flow of the passengers is as smooth as possible. Andrew Bromberg’s design of the station introduces over 3 hectares of ‘green plaza’ to the site. The outside ground plane bows down towards the entrance, whilst the roof structure above gestures towards the sky. The resulting space is a 45-meter high volume, whose energy and focus is directed towards the south façade, Hong Kong Central skyline and Victoria Peak beyond.

 

People are furthermore encouraged to walk up on the station’s rooftop aligned with mature trees and shrubs and enjoy the new views and gain new connections with the city. The interior of the hall is almost like a forest, with leaning steel columns supporting a giant floating roof and lifting up 4,000 glass panels to bring in natural daylight into the building and a glimpse of the city even from the lower levels of the station.

Project Credits
Architects
Project Manager
ALT
Façade Consultant
Structural Engineer
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More