HÔTEL-DE-VILLE RESIDENCE

HÔTEL-DE-VILLE RESIDENCE

Architect
Microclimat
Location
Montreal, Canada | View Map
Project Year
2015
Category
Hotels
Adrien Williams

HÔTEL-DE-VILLE RESIDENCE

Microclimat as Architects

A large rooted tree sets the ground for an expansion project to a centennial home.


A low-impact intervention Located in the Plateau Mont-Royal, a centennial home welcomes a family who wish to breathe new life into their space and establish a new dialogue with its surrounding environment. With a vision to respect the home’s original character and preserve the large poplar rooted in the backyard, Microclimat designed a low-impact intervention for an addition that would occupy a small portion of the garden. This new space would blossom from the home through two new large openings in the existing brick wall.


The expanded architecture—an intermediate area between the yard and the living quarters—offers a newfound flow of space and light in the home without compromising intimacy. Through the fluid transition resides a sharp contrast between the modern addition and the home’s original design from 1885, one that is further accentuated by the addition of a light steel staircase that serves as a filter between the interior and exterior spaces.


This staircase connects the spaces and allows a complete reorganization of the home’s original interior design, all while representing the verticality of the tree, thus reinforcing the relationship between the home and its roots. Two sunrooms located near the new wooden windows of the refurbished space offer a comfortable reading space near the yard, providing the family with the opportunity to enjoy the surrounding environment year round.


A cantilevered mezzanine Perched on the peak of the new space, the mezzanine is home to the master bedroom, with direct access to a new rooftop terrace. This mezzanine is cantilevered on both sides of the home and yard, floating quite literally over the neighbouring homes and minimizing the modifications made to the original structure.


The Hôtel-de-Ville residence shows the potential of considered architectural interventions to rethink the purpose of a space by establishing a new connection to its surroundings, in this case the shared roots between a centennial home and a poplar tree.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More