hôtel-de-ville RESIDENCE

hôtel-de-ville RESIDENCE

Architect
acdf architecture

Microclimat
Location
Montréal, Canada | View Map
Project Year
2015
Category
Hotels
Adrien Williams

hôtel-de-ville RESIDENCE

acdf architecture as Architects

The Hôtel-de-Ville Residence is a multifamily residential project in the Plateau Mont-Royal district of Montreal. This historic workers neighbourhood offers a variety of architectural richness, including the extensive use of traditional red clay brick. The project consolidates a block corner with an existing twostorey building through the construction of a new three-storey building that cantilevers over the existing volume. The project is distinguished by creating unity and cohesion between a patrimonial building and contemporary architecture, through a simple stripped-down language. For ACDF Architecture, the Hôtelde- Ville Residence was an opportunity to reflect on the expression of contemporary urban architecture. ARCHITECTURAL INTEGRATION IN AN URBAN CONTEXT AND MASSING The project aims to value the integrity of the neighbourhood’s architectural qualities, while integrating contemporary characteristics. In order to attain a durable architectural expression that is respectful of the built environment, ACDF analyzed the surroundings and chose to preserve certain predominant existing qualities. For instance, the project maintains the position of residential entrances directly on the sidewalk, preserves a volumetric simplicity, conserves the unity of the street corner, and composes the new façade in order to preserve vertical proportions of openings and careful alignments. At the back of the block, the volume of the project is articulated around a private courtyard in order to maximize its impact on the ground plane.


TECTONICS The architects valorize the existing building by contrasting the masonry of the distinct volumes: the existing volume is clad in traditional matt red brick as opposed to the new glistening white volume. This white brick allows the project to affirm itself and distinguish the neighbourhood. The unique use of masonry and the attention to detail, such as the two-toned hardware, creates a reference to urban materiality and sparks a dialogue between the two volumes in order to create one entity. The contemporary design does not overshadow the environment, but maintains a relationship of exchange and dialogue with the urban fabric. EXPLORATION OF AN URBAN TYPOLOGY THAT APPEALS TO FAMILIES The project addresses the reintegration of the family into the urban environment.


To do so, the units are spatially organized on two levels, physically separating the day zone from the night zone. The majority of the units have two to three bedrooms, in order to satisfy the family needs. The square footage of the units varies between 868 SQFT and 1700 SQFT. Each unit has an exterior space (terrace or balcony) as well as a private entrance, allowing for communal living while maintaining privacy. The set of houses, which traverse the entire lot, are designed in order to allow an optimal entry of natural light. All units benefit from a visual connection and physical access to the central courtyard, fostering a community atmosphere between families.

Featured Projects
Latest Products
News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More