HOUSE 127

HOUSE 127

Architect
HARQUITECTES
Location
Barcelona, Spain
Project Year
2006
Category
Apartments

Housing

HOUSE 127

HARQUITECTES as Architects

The house for a couple with three children – without noticeable programmatic nuances – is situated in the typical development of workers housing from the first half of the 20th century, close to the historic centre of the city: orthogonal streets and long and narrow lots – four meters -.


The characteristics of the lot and planning usually generate dwellings marked by their lack of natural light and an utter lack of connection in terms of space and ventilation between the façades. The project strategy may be seen in the section of the dwelling: a rather unusual arrangement of the program in floors, the incorporation of a courtyard on the ground floor and the use of the stairway as a tool for natural light an ventilation. Taking advantage of the fact that the client children were not babies – the youngest was ten- we decided to separate the master suite from the rest of the bedrooms and situate in on the ground floor. The project rejected the normative possibility of occupying one hundred percent of the ground floor and incorporated a courtyard, around which the master suite and the father’s studio were located.


On this same floor, access from the street, converting the garage into the vestibule (or the vestibule into garage). A dark space –black- that admits both, persons and cars.


The area for day use was placed on the first floor (one flight up), on the level of the terrace formed by the ground floor roof. The kitchen, dining room and living room inter-relate without more than the necessary, minimum impediments. Generating a succession of diaphanous and continuous spaces from the façade to the street –kitchen- until the back of the lot –terrace-. The stairway was not interference, it is light and precise. The children’s three individual bedrooms were situated on the second floor, in the front , tied to the stairway by means of a large studio, which becomes a common playroom.


The stairway- in open fretwork from the first floor is defined with great precision, since a great transparency is demanded of it, both in order to permit the greatest entry of natural light as well as to not block the relationship of the common spaces on the first floor. This tool is connected to a large skylight that captures natural light and ventilation. In defending these objectives, the normative possibility of making an attic crawl space was rejected and the building is covered with an inverted flat roof.


The façade- our façades- in an urban situation as described seeks to recover the compositional values of the traditional façades of most of the houses in the surrounding area. Vertical windows, with opaque shutters, over a background that never questions the wall character of the neighbouring buildings. The façade, with the shutters closed, tends to an absolute silence, altered only by the submerged and coloured door.

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More