House 20x3

House 20x3

Architect
Tim de Graag
Location
Zierikzee, The Netherlands | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Stories By
Tim de Graag

Glazing Vision Europe
Joep Rutgers
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersGlazing Vision Europe
VisionVent Rooflight
Flushglaze Fixed
Oak floorsEsco Vloeren
Bespoke oak furnitureMeubelmaker Casper Rutges
Oak staircaseVan der Schoot trappen B.V.
KitchenVan Diessen Keukens B.V.

Product Spec Sheet
Manufacturers
Oak floors
Bespoke oak furniture
Oak staircase

House 20x3

Tim de Graag as Architects

This narrow 18th century house in the south west of the Netherlands had been in decay since the 70’s when it lost its historical exterior and had lain empty for several years. Essentially reduced to just a 3- meter wide shell by the time the owner purchased it, the property, like similar houses in the area, presented a number of challenges to overcome before it could become a modern and workable home – long dark corridors, poor privacy caused by the ground floor windows facing the street, and critically a lamentable lack of daylight throughout the house. Dutch architect Tim de Graag recently finished the transformation of this residence.

photo_credit Joep Rutgers
Joep Rutgers

The dynamic concept for creating a spacious, light and calm interior in what became known as House 20×3 required a fundamental re-shaping of the property’s floor plan and the introduction of a central axis to maximise the amount of natural daylight. The resulting 4 floors, connected by an elegant oak T- shaped staircase, provide modern yet relaxed studio living. The living room was moved to the first floor in order to benefit from the vista over the historical harbor and the bijou kitchen moved to the lowest floor, where a glass door provided much needed light as well as access to the small garden. The master and guest bedrooms are located above the kitchen.

photo_credit Joep Rutgers
Joep Rutgers

It is the sightline at the heart of the property that is pivotal to the harmonious interaction of the various rooms of the house, and most importantly for bringing light into them. This sightline improves the relationship with the surrounding as well as the interaction of spaces within the building, without compromising on privacy. A fixed rooflight and a hinged rooflight were both precision engineered to bespoke sizes for House 20×3; these were strategically placed above the sightline. The roof lights also offered additional benefits – it minimises the impact from the heat of the summer, and provides much needed ventilation in this split-level house.

photo_credit Joep Rutgers
Joep Rutgers

The comprehensive renovation of this 3-metre wide house in Zierikzee won over the jury of the Dutch Daylight Award 2016 who appreciated the clever routing, the sightline all the way through the building and the position, size and proportion of the rooflights.

photo_credit Joep Rutgers
Joep Rutgers
photo_credit Joep Rutgers
Joep Rutgers
photo_credit Joep Rutgers
Joep Rutgers
photo_credit Joep Rutgers
Joep Rutgers
Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used :
1. Roof Windows: Glazing Vision (‘Flushglaze fixed’ & ‘Visionvent’)
2. Steel doors: A. Hoogendoorn
3. Oak floors: Esco vloeren
4. Oak staircase: Van der Schoot trappen B.V.
5. Bespoke oak furniture: Casper Rutges
6. Kitchen: Van Diessen Keukens B.V.

Tim de Graag wins Daylight Award with 3 meter wide house from the 18th century

Glazing Vision Europe as Manufacturers

House 20×3 of young Dutch architect Tim de Graag has been rewarded the 2016 Daylight Award in the category <1000m2. The jury praised the thoughtful approach on the existing section and appreciated the clever routing, the sightline all the way through the building and the position, size and proportion of the rooflights.

photo_credit Joep Rutgers
Joep Rutgers

“Architecturally seen it created extraordinary and subtle differences in light and shadow in the heart of the house”

The architect completed the transformation of the narrow 18th century house in the South West of Holland earlier this year. It features a sophisticated daylight concept, an open floor plan and a minimal oak interior.

photo_credit Joep Rutgers
Joep Rutgers

The building lost its historical interior during the Seventies. Almost forty years later, due to its extremely narrow floor plan, it turned out to be unsellable. In 2015 it found a new owner, after four years of vacancy. The question then arose on how an historical shell just 3 meters wide could be transformed into a contemporary and pleasant residence.

photo_credit Joep Rutgers
Joep Rutgers

In order to obtain a spacious, light and calm interior, the floor plan has been carefully shaped around the need to increase daylight, improve ventilation and insulation within a reasonable budget. The result is a clean, spacious building with relaxing spaces and a subtle interaction between the natural light coming from the roof windows and the smooth white stucco of the walls.

photo_credit Joep Rutgers
Joep Rutgers

The main entrance is through double glass doors in black steel, bringing daylight into the studio located in the multifunctional corridor on the ground floor. The living room is moved to the first floor in order to benefit from the great view on the historical harbor. The kitchen is on the lowest floor of the split-level residence, and the light that comes from the glass door overlooking a small garden compliments the minimal, custom-made oak furniture. The master and guest bedrooms are one floor up above the kitchen. An oak T-shaped staircase with black balustrade smoothly connects the four different floor levels.

photo_credit Joep Rutgers
Joep Rutgers

“ I approached this challenge researching other narrow buildings in the region. Many of those are characterized by long dark corridors, poor privacy caused by the ground floor windows facing the street and a lack of daylight in the core of the house. In many plans the length of the building becomes more of a disadvantage. With House 20x3 I tried to break with this.”

photo_credit Joep Rutgers
Joep Rutgers

One of the biggest challenges of this project was the lack of daylight in the building. To achieve a brighter interior the architect introduced an axis straight through the heart of the building. This sightline improves the relationship with the surrounding as well as the interaction of spaces within the building, without compromising on privacy.

Two roof lights have been strategically placed above this sightline in order to increase the amount of daylight, but at the same time minimize the impact of the sun heat in summer. The roof lights are used to ventilate the building as well.

photo_credit Joep Rutgers
Joep Rutgers
photo_credit Joep Rutgers
Joep Rutgers
Caption
Caption
Caption
Project Credits
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More