House amongst the trees

House amongst the trees

Architect
M9 Design Studio
Location
Bangalore, Karnataka, India | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Pankaj Anand
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Pre-laminated boardsGreenlam
Fans and water heatersHavells
MS ColumnsJindal Steel
Toilet tilesKajaria
Taps and sanitarywareKohler
Kitchen sinkNirali

Product Spec Sheet
Pre-laminated boards
Fans and water heaters
by Havells
MS Columns
Toilet tiles
by Kajaria
Taps and sanitaryware
by Kohler
Kitchen sink
by Nirali

Green is the new Gold

M9 Design Studio as Architects

The client came to us with an idea to restore an old and fragile cow shed which was built on one corner of an expansive farmland with coconut tree plantation laid out on a grid. The structure was a basic one with brick walls and light weight sheet metal roof, very temporary in nature.

photo_credit Pankaj Anand
Pankaj Anand

The project sought to meet principles, such as appealing to the traditional house archetype as a structure that carries a solid memory and supports new formal manipulations and spatial interpretations. There is a strong connection between the exterior and interior of the house by extending the roof and projecting a platform that comes from the social area and a functional programme that considers the social area as the centre of the house, around which is organised the remaining programme of more restricted access. The porch becomes a transitional feature that mediates between the exterior and interior.

photo_credit Pankaj Anand
Pankaj Anand

It is a radical exercise in horizontality, the thick slab rests directly on a grid of sleek circular columns. However, there are no visible supporting beams throughout the house. This type of structure demanded care and attention with the design of the rooftop which features cutout for trees along with few utilitarian services like overhead water tank, solar water heater and water filtration unit. The house was planned to make sure all the existing tress were retained.

photo_credit Pankaj Anand
Pankaj Anand

The main entrance to the home is from an extreme end of the long rectangular plan. Inside, two volumes make up the programmed spaces of the residence. Both are oriented north-south and run parallel to one another. The first contains service spaces such as a entertainment rooms, the kitchen, and a spacious dining area along with a guest bedroom suite. The other is made up of two private bedroom suites, laid out in a single row facing the landscape. At the northern end of the residence, an extended porch leads from the living room to a pool. The interiors feature a limited material palette that includes wood and concrete. Floor to ceiling windows floods the interior with natural light and views of the surrounding nature.

photo_credit Pankaj Anand
Pankaj Anand

Read story in EspañolFrançaisItalianoPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More