House Asn

Nico van der Meulen Architects as Architects

The original house was a very run-down 1950’s bungalow in an established area of Johannesburg. The client requested that we completely renovated and enlarged it for his family. The basic footprint was north facing, making it easy to base the new building on this footprint, removing most of the internal ground floor walls to create a large open space for the entrance hall, family room, kitchen and dining room.  

 The approach to the house was designed to include a walkway over the water feature with a podium for a sculpture. An existing study was kept for the owner’s wife as a home office, as she sees clients at home, with a view of a Regardt van der Meulen sculpture over the water feature.

A new bar was added next to an expansive lanai, with an 12m frameless folding door opening the living spaces and bar to the lanai.  A new pool with an adjoining fire-pit was built on the north side of the property.   The family room is a double volume space behind the lanai, getting full north sun in winter through the floor to ceiling windows above the lanai.

The existing downstairs bedrooms were converted into a guest suite, gym and kid’s playroom, complete with a climbing wall.    

The new first floor includes a pyjama lounge in the double volume space over the family room, main suite, two kid’s suites and a study.  Special attention was paid to the security between the ground and first floor.

As the first floor was too narrow to create a north facing bathroom for the main suite the roof was raised over the bathroom to bring in north light above the passage roof, as well as east facing sliding doors onto a balcony, screened by a hedge in rusted steel planters.

The main suite has a suspended couch for reading on the balcony, allowing it to swing gently in the breeze.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More