House at Camusdarach Sands

House at Camusdarach Sands

Architect
Raw architecture workshop
Location
Morar, United Kingdom
Project Year
2014
Category
Private Houses
David Barbour
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
SuppliersDuravit
SuppliersArdnamurchan Yard
SuppliersIcynene
SuppliersMayport
SuppliersRoofshield

Product Spec Sheet
Suppliers
by Duravit
Suppliers
Suppliers
by Icynene
Suppliers
by Mayport
Suppliers

House at Camusdarach Sands

Raw architecture workshop as Architects

Over 2000 years ago the occupants of Skara Brae, Orkney used locally sourced materials to build partially submerged dwellings providing thermal insulation and protection from the storm battered climate. The weather definitely hasn’t improved, but for the most part the buildings remain intact.


Incorporating these principles, Raw Architecture Workshop has completed a new build house on steeply sloping former rough grazing land at Camusdarach Sands.


The Clients, a young couple already living and working in this isolated location, were keen that we develop the proposals to capture the spectacular sun rise views over the mountains and sun set behind the islands. Given the topography of the siteour early response was to locate the living spaces on the upper portion of the plot, with sleeping accommodation and entry level stacked below.


During an initialvisit we pinpointed specific axis that would provide best views from the site. These were translated into physical models and the symmetrical,splayed and cranked plan was derived.Similar forms were also explored in the section to reduce the visual mass,significantly improve the field of view from opposite ends of the space and increase daylight levels, which are critical in mid-winter around this line of latitude.In time the wild grasses will re-grow around the building to further reinforce the idea of a building built into, and not on top of, the hill.


Construction is low tech consisting of an exposed concrete base sitting beneath the more expressive timber frame superstructure. There is a clear distinction in internal arrangement of space and function across 3 levels denoted by changes inlight levels, scale of spaces, floor to ceiling heights and materials. Entrance is at the lower level into a darker, utilitarian concrete bunker. As you progress up through the building, via the birch ply staircase, spaces enlarge, daylight levels and ceiling heights soar, and materials are characterised by a lighter finish. The angular form of the building is reflected in the black painted cedar internal door handles and handrail detail of the plywood balustrade.


We were conscious that connection to the garden would be critical for a rural house and felt it important that you were able to step out of the main living spaces directly onto the landscape. This factorcontrolled the balance between elevating the top floor sufficiently to see the islands and keeping it low enough so that you were only 3 steps from the garden.


Environmental considerations vary in scale and type, from building position and orientation, local labour, skills and materials, to the inclusion of an air source heat pump and super insulation to provide a U-Value of 0.15[W/m2k] to walls and roof.


The final external colour was much debated and in the end black was chosen to tune into the characteristics of the peat, gorse and stormy skies. Perhaps, in a few years, we might try a deep red.


Graeme Laughlan Director, Raw Architecture Workshop

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More