House Darsena

House Darsena

Architect
Studio GAMP
Location
Civitavecchia, Metropolitan City of Rome, Italy | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Stories By
Studio GAMP
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersB&B Italia
ManufacturersAntonio Lupi Design S.p.A.
ManufacturersArbi Arredobagno
ManufacturersCeramica Flaminia
ManufacturersEXENIA
ManufacturersGessi

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by EXENIA
Manufacturers
by Gessi

House CVT

Studio GAMP as Architects

The renovated residence is part of building that was constructed in the 90s, just a short walking distance from the sea. It overlooks the Darsena Romana (Roman shipyard) of Civitavecchia. The renovation came after the client’s desire to unite two adjacent apartments into one space capable of meeting all the needs of modern life. 

 

One of the main goals of the project was to bring in as much natural light as possible, along with a reorganization of the space to enhance the day area.  

 

The curving effect of the project takes inspirations from the generatrix lines of the building itself, which are echoed within the apartment by a diaphragm made from vertical slats of durmast wood which “embrace” the day area and continue towards the studio, accessible both visibly and physically, by a glass pivot door.

 

The result is a flexible layout that favors interaction, shortens distances and maximizes the available space. 

 

The diaphragm spans inside the space, alternating its function – it first serves to house built-in niche bookcase, then as a permeable dividing element, then an opening to access the living room and kitchen, and finally as the back wall of the studio. The studio was conceived as a flexible space which can be adapted depending on one’s needs, either as an extension of the living room, or as a home office, acting as a connector to the master bedroom. The theme of the wood divider is present in the bedroom as well, although here it serve as an architectural component that divides one environment into two separate zones – one for reading near the terrace, and one for rest – without creating any sharp sense of division. The parquet stack bond flooring with 1.5 meter planks evokes a nautical feel.

 

The atmosphere of the bathroom is one of com

fort, with an ample shower and a freestanding tub. The earth colored flooring and walls are accented by a few details, such as the grout lines between the tiles, in blue.

 

The light fixtures, with the same curved lines of the project, are simple in shape, and are enhanced by gold-foil inserts in the living room, and bronze metal inserts in the bedroom. 

Read story in ItalianoDeutschPortuguêsEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More