House for a Chemist

House for a Chemist

Architect
Brown + Brown
Location
Ayrshire, Scotland, UK | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Edmund Sumner
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Dining TableFaolchú
Kitchen Joseph/French
WINDOWSSky-Frame AG
Microcement FlooringConcreto Living Coatings
StoveFiremaker
Timber CladdingRusswood

Product Spec Sheet
WINDOWS
Microcement Flooring
Stove
Timber Cladding

House for a Chemist

Brown + Brown as Architects

‘Create a whisper, not a shout’ was the brief given to Brown & Brown Architects by their clients, who have raised their family on the Ayrshire coast within sight of the Isle of Arran, and feel have a deep-rooted connection to this stretch of coastline. It was very important that any new additions were visually subservient to the original house, a traditional Victorian villa of red sandstone, which had faced the elements for more than 150 years.

photo_credit Edmund Sumner
Edmund Sumner
photo_credit Edmund Sumner
Edmund Sumner
photo_credit Edmund Sumner
Edmund Sumner

‘House for a Chemist’ is the refurbishment and extension of a traditional Victorian villa, on the coast of Ayrshire. A contemporary extension, of glass and blackened stainless steel, frames views across the Firth of Clyde to the Isle of Arran, and uses split-levels to respect the original topography of the site. New elements take the form of large social spaces, with the split levels allowing them to follow the contours of the site, and present a simple glazed elevation to the sea. The original house has been refurbished to create bedroom spaces, whilst retaining any original features, and re-introducing those which had been lost over the past 150 years.
The extension takes the form of a closed timber elevation from the rear, creating protected external spaces away from the worst of the coastal weather, but moving through this facade leads to a space of minimal glazing, and a blackened stainless steel hearth wall going inside / outside, where the client can watch the worst of the weather on the Firth. A sedum roof tops the extension, minimising its visual impact when seen from the first floor of the original house, or from further uphill in the town.

photo_credit Edmund Sumner
Edmund Sumner
photo_credit Edmund Sumner
Edmund Sumner
photo_credit Edmund Sumner
Edmund Sumner

Increasing thermal performance, and decreasing energy usage was of prime importance to the client, and a fabric-first approach was adopted to the original building, which saw the building envelope completely insulated, and modern and efficient sash & case windows installed. A ground-source heat pump provides renewable heating to the scheme as a whole, with the new extension achieving levels of thermal performance significantly above building regulation targets. This is architecture of unquestionable environmental responsibility, with the client feeling a responsibility to both the house and place, which is partially delivered upon by the huge reduction in energy required to heat the Victorian house.

photo_credit Edmund Sumner
Edmund Sumner
photo_credit Edmund Sumner
Edmund Sumner
photo_credit Edmund Sumner
Edmund Sumner

The project has a sense of solidity, and robustness, appropriate for such a weather-beaten location, but at the same time the use of a simple and restrained materials palette creates uncluttered spaces of calm, which contrast with both the ornateness of the original house, and the sometimes chaos of the weather beyond. 
Although this is primarily a house for a couple, they always want it to act as a anchor for their family, now settled in various locations across the globe, and be a simple and unpretentious spot where they can come together, and enjoying being home by the water.

Caption
Caption
Caption

Read story in DeutschItalianoPortuguêsEspañol and Français

Featured Projects
Latest Products
News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More