House Hauterive

House Hauterive

Architect
bauzeit architekten
Location
Hauterive, Switzerland | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
© yves andré photographe
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Decorative LightingLouis Poulsen
ChairsThonet
Floor tilesMutina
AZULEJ NERO CUBO
Furniture Création Baumann
ChairsVitra.

Product Spec Sheet
Decorative Lighting
Chairs
808 by Thonet
Floor tiles
AZULEJ NERO CUBO by Mutina
Furniture
Chairs
by Vitra.

House Hauterive

bauzeit architekten as Architects

Located near the village of Hauterive and overlooking the lake of Neuchâtel, a new construction was built over the basement of a pre-existing building. The apparent volume of the old building was completely demolished and the premises in the basement reorganized.


The new construction on the upper level takes exactly the outer perimeter of the demolished volume. A single- storey wooden volume with a pure four-sided roof forms the living space that opens onto the lake from the south through large bay windows and onto the rear garden with views of the Jura mountains. Glass facades folding inwards create on the north side the entrance and on the south side a covered terrace with panoramic views.


The plan is organized around a central element, the staircase, which connects the two floors. This one is crowned by a large well of light in pyramidal shape exploiting the volume of the roof. The lower floor was completely redesigned to make the most of the existing space bringing natural light to all living spaces. To complete these, two small courtyards were dug in the topography on the east and west facades. A linear

space with a courtyard at each end houses a multi-purpose exhibition room and a relaxation room. An independent apartment for friends is organized on the remaining volume on the south side with exit on the large lower terrace with swimming pool.


Two distinct worlds are superimposed; a more aerial and open on the upper floor, the other more intimate and contained on the lower floor. One was cut in the topography in concrete and natural stone, the other is the fluid space contained between the floor and the roof materialized in glass and wood.

Featured Projects
Latest Products
News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More

TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity
21 Jun 2022 News
TAO’s Qingyijiang Road Elementary School explores a decentralized school system design that embraces equality, non-hierarchy, freedom, and diversity

The Qingyijiang Road Elementary School by TAO (Trace Architecture Office) explores a decentralized s... More

House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects
21 Jun 2022 News
House of Concrete Experiments by Samira Rathod Design Associates explores concrete in all its aspects

Located in the coastal town of Alibaug, near Mumbai, the House of Concrete Experiments by Samira Rat... More

Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas
18 Jun 2022 News
Promodo Hub & Office by Bude Architects offers a transformable platform for the exchange of ideas

Situated in an actively developing IT district of Kharkiv, Promodo Hub & Office by Bude Architec... More