House Hh

House Hh

Architect
a2o architecten
Location
Limburg, Belgium | View Map
Project Year
2022
Category
Private Houses
Evenbeeld
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingModular Lighting Instruments
Brick facadeVANDE MOORTEL
Joinery Deholi
Fireplace Focus
OvensMiele & Cie. KG
BricksPLOEGSTEERT

Product Spec Sheet
Brick facade
Joinery
by Deholi
Fireplace
by Focus
Ovens
Bricks

House Hh

a2o architecten as Architects

House Hh shows how the realisation of a new house goes hand in hand with the enhancement of the surrounding landscape. At the start of the project the main aim was to offer a maximum view of the surroundings and yet creating a place where the residents can feel at home and secure. The setting for this assignment is at the edge of the woods in a quiet neighborhood. An old bungalow looked dilapidated and the garden was overgrown; the site was strongly separated from the surroundings. We went in search of a sustainable future vision for this beautiful place to live.

photo_credit Evenbeeld
Evenbeeld

The objective of the design was to give the garden back to the landscape. The old constructions and fences were removed and the plot redesigned. New trees and forest vegetation are planted around the house. The new house nestles in this restored environment. Two funnel-shaped volumes each face the landscape independently but remain connected by a transparent link. The vegetation and the building are in dialogue and  offer privacy and security. The building is conceived as a massive ensemble with large cut-outs that frame the landscape. The living spaces are mainly oriented towards the rear, where the plot merges with the forest. The inner courtyard between the volumes forms the link between the protected inner world and the landscape outside.

photo_credit Evenbeeld
Evenbeeld

The living spaces of the house are organised in both volumes: kitchen, office and night zone in one, a seating area in the other. On the ground floor, the seating area, kitchen and office are connected to each other; they can be separated by sliding doors if required.

photo_credit Evenbeeld
Evenbeeld

The subservient functions and staircase are brought together in a wooden volume, forming a buffer between kitchen and workspace. On the first floor, the bedrooms and bathroom are accessible via the central night hall.  The most private zones, such as the bathroom and night hall, have claustra windows that filter the view, while the bedrooms have smaller façade openings that face the surroundings.

photo_credit Evenbeeld
Evenbeeld

The house was given earthy, warm materials that articulate the dialogue between building and landscape. The green roofs are planted with herbaceous plants. The facades and the walkway are made with an authentic fieldstone. The path extends into the entrance area, combined with the other floors of cut concrete and parquet. 

 

photo_credit Evenbeeld
Evenbeeld

The joinery is made of hardwood, and each window has its own character, matching the view and the space behind. The residents, together with experienced carpenters, rolled up their sleeves to make these windows. They have thus created their own view of the landscape.

Caption
Caption

 

Read story in FrançaisItalianoPortuguêsDeutsch and Español

Project Credits
Photographers
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More