house hkZ in Zoersel

house hkZ in Zoersel

Architect
BLAF architecten
Location
De Knod, Sint-Antonius 2980 Zoersel, Belgium | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Stijn Bollaert

house hkZ in Zoersel

BLAF architecten as Architects & Landscape Architects

BLAF's interest in sustainable construction is not limited to the energy performance of buildings. What characterizes BLAF is that we continue to respond in design to the increasingly complex issues of spatial planning, sustainability, affordability, circularity and housing. Our vision development is based on, among other things, experimenting with the basic component of our “genetic” material: the single-family house. 

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert
photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert
photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert

The building program is conceived as a paved footprint that includes both the heated residential program and some private outdoor spaces. The whole is enclosed by a grid of concrete piers, topped by a concrete ring beam that envelops the underlying and varying roof shape. This structure defines a clear physical boundary, without being closed to its environment. Consequently there is no need for additional physical parcel demarcation. Only the moat at the front of the plot perpetuates the private-public gradient. The facades of the outer contour of the structure are parallel to the plot boundaries. Closed parts were provided in facade masonry within the concrete grid. The facades of the heated residential program, on the other hand, are partly oriented at an angle of 45 ° and were mainly provided as transparent facade parts. Only the completely south-facing facade was partly provided with closed facade surfaces with a wooden cladding to prevent overheating. As a result, different sightlines / perspectives unfold within the home towards the predominantly green context. These views enhance transparency and appropriately maximize contact with the environment. The different spaces / rooms of the residential program were planned within the heated volume according to the logic of the orientation. On the ground floor there are all the necessary spaces to be able to speak of a lifelong residential process: living areas, storage, sanitary areas and the parents' bedroom. The children's bedrooms, on the other hand, were positioned semi-underground with a view over the grass line of the garden areas. This within the logic of the rising heat and thus optimal results for the energy performance of this home.  

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert
photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert
photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert

The blurred boundary between inside and outside is visually reinforced by the “outside rooms” that are part of the built program. They literally fold themselves from the outer contour into the house and thus intertwine inside and outside. The concrete grid of which they form part, on the other hand, defines a clear figure within the green plot that can thus retain its individuality / grand character. The relief of the garden remains unchanged. Further pavements around the house are reduced to a minimum, in the form of an access path to the front door and lanes for a car. They are provided in a permeable way.

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert
photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert
photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert

Team:

Client: Hans Gevers & Kim Le Bruyn

Architect: BLAF architects

Landscape architect: BLAF architects

Stability: Heron Engineers, Hamme

Epb: Heron Engineers, Hamme

Structural work: Derweco, Zele

Joinery and carpentry: Econstruct Verheyen, Beerse

Exterior joinery: Janssens Ramen, Merksem

Elektricity: Wijnen Electro, Vosselaar

Heating en ventilation: Ventechnics, Zele

Sanitary: Kemland, Zoersel

Kitchen design: Dries Otten, Antwerpen

Photographer: Stijn Bollaert

photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert
photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert
photo_credit Stijn Bollaert
Stijn Bollaert

Materials Used:

Materials: outer structure of BLAF-brick 1.0 and concrete, inner structure of wood

Energy performance: E-level

Caption
Caption
Caption
Project Credits
Architects & Landscape Architects
Photographers
Product Spec Sheet

ElementBrand
FurnitureDries Otten
Product Spec Sheet
Furniture
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More