House in Hakuraku

House in Hakuraku

Architect
Tato Architects
Location
Kanagawa, Japan | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Shinkenchiku Sha

House in Hakuraku

Tato Architects as Architects

Polyphonic

At this house - a residence designed for a family of four - it was requested that everyone in the family should be able to feel the presence of each other regardless of where they are in the house. The design is based on the fixed topography of the site at the top of a hill, and the expectation that there will not be any big changes to the quiet residential area of the surrounding in the future.


On the site there was an aging main house and a rental building; we decided to rebuild both houses using the same composition. The volumes of the gable roofs were placed with reference to the original layout and form, in order to keep the persimmon tree in the garden and to preserve the memories of the town as much as possible.


With the interior, it was essential to consider the ways to convey the signs of the family's presence, and to design rooms that can accommodate changes in their lifestyles and in the circulation at the same time. We were able to create a good viewpoint by lining up columns, and if it is needed, adding more split-levels, towards the southeast where it opens to the direction of the sky. We also placed a large window on the second floor creating a good view for the small living room, which is also a semi-outdoor area, resulting in a casual and relaxed place that connects with the surroundings.


The competition between the exterior that follows the townscape, and the columns and beams in the interior following the topography, produce a fluctuation and depth in the space. The resonation of the two and various other elements, result in a polyphony. It is a house where a lifestyle is led by moving round and round in the rooms like a tree house; the interior bristles with columns and floors are scattered in between the spaces.

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More