HOUSE IN HIGASHI-GOTANDA

HOUSE IN HIGASHI-GOTANDA

Designer
CASE-REAL
Location
Tokyo, Japan | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Daisuke Shima

HOUSE IN HIGASHI-GOTANDA

CASE-REAL as Designers

This is a two floor wooden house in a quiet residential area in the city center. The client requested us to provide two parking spaces, to build the structure to the maximum, and to create a courtyard while ensuring security. Based on these requirements, we proposed a plan with a terrace on the second floor. In a dense residential area, it is usually challenging to get an adequate amount of light on to the ground floor. Surrounding this site, there was a low-rise apartment building, and a house of the same height. Thus, we set up a terrace on the second floor and gently divided it with angled louvers to create an intermediate space that allows light and wind to pass through while shielding the view from the neighboring land.

photo_credit Daisuke Shima
Daisuke Shima
photo_credit Daisuke Shima
Daisuke Shima

The terrace is located on the opposite side of the staircase, creating a light-pool and diffusing the reflected light from the ceiling to the first floor through the atrium.
In addition, there were concerns of low ceiling heights due to the setback restriction on the site and the client's request for the central air conditioning ducts for the entire building. Therefore, instead of installing unnecessary lighting fixtures on the ceiling, indirect lighting along the angled ceiling was used to control the atmosphere of the LDK on the second floor. This allowed the low ceilings to create a sense of openness and serenity, while providing a stable air environment throughout the seasons. In addition, the V-shaped metal plates for lighting extend over the entire second floor, giving a sense of depth to the space.

photo_credit Daisuke Shima
Daisuke Shima
photo_credit Daisuke Shima
Daisuke Shima

The majority of the exterior, such as the terrace louvers and garage shutters, were finished with hot-dip galvanized steel. The exterior walls are paneled with plates of the same finish, giving the building a solid appearance despite its wooden nature. During the day, the exterior wall reflects the surrounding green and artifacts, but at the night it gives a different expression. We also aimed to create an architecture that allows you to enjoy the changes in texture and the aging of materials gradually changing with time.

photo_credit Daisuke Shima
Daisuke Shima
photo_credit Daisuke Shima
Daisuke Shima

Team:

Design: Koichi Futatusmata, Yuki Onita(CASE-REAL)

Design Cooperation, Construction: Yoshida building firm

Lighting Plan: Tatsuki Nakamura(BRANCH LIGHTING DESIGN)

Photo: Daisuke Shima

photo_credit Daisuke Shima
Daisuke Shima
photo_credit Daisuke Shima
Daisuke Shima

Materials Used:

Washbasin - D-Code - 070650 - Duravit
Washbasin - Dura Square - 235360 - Duravit
Washbasin - Vero Air 038355 - Duravit
Fauset - HV1M - VOLA
Fauset - T12 - VOLA
Fauset - Raindance - 27114000 - hansgrohe

Caption
Caption
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
FaucetsVOLA
T12, HV1M
WashbasinDuravit
#235360, #070650, #038355
FaucetsHansgrohe SE
Raindance S
Product Spec Sheet
Faucets
T12, HV1M by VOLA
Washbasin
#235360, #070650, #038355 by Duravit
Faucets
Raindance S by Hansgrohe SE
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More