House in Himeji

House in Himeji

Architect
Fujiwaramuro Architects
Location
Himeji, Hyogo, Japan | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Katsuya. Taira
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Aluminium windowLIXIL
FlooringKousei
Light equipmentNew light pottery
Glass woolSaint-Gobain Glass HQ
Light equipmentsolaris tende

Product Spec Sheet
Aluminium window
by LIXIL
Flooring
by Kousei
Light equipment
Glass wool
Light equipment

House in Himeji

Fujiwaramuro Architects as Architects

At a turn in a sloping road leading up and away from central Himeji, a rectangular building with a square opening in the wall comes into view. The residential neighborhood where it is located is in the foothills, and the house sits on a corner lot with sweeping views of the city.

Panoramic vistas over the foothills to the southwest were a top priority for the client. They also requested a place to play table tennis, which required a comparatively large space. The challenge was to mediate between these two requests while creating a varied and fulfilling living space.

The design features a large opening in the southwestern wall of the house, set at a floor level that is intentionally lower than the rest of the house. The floor level is varied elsewhere in the house as well, enriching the interior environment by creating various angles on the view through this opening. On the first floor, the diversity of the space is further enhanced by the inclusion of several “marginal” areas whose use is not clearly defined, such as a large doma (concrete-floored area where shoes may be worn), deck adjacent to the opening, and courtyard below it, all of which blur spatial boundaries.

Soft light from the large opening fills the rooms on the first floor. In the courtyard, the light filters through the wooden lattice of the deck overhead. In the dining and kitchen area at the back of the second floor, residents enjoy views framed by a smaller square window, while in the living room they take in wider vistas in a relaxed atmosphere. Overall, the house offers many different relationships with the outside world through its varied floor levels and marginal spaces, all focused around the large wall opening.

 

Material Used:
1. LIXIL, Thamos-L / aluminium window
2. SAINT-GOBAIN, isover-standard / glass wool
3. New light pottery, solaris / light equipment
4. Kousei, cherry / Flooring

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More