House in Luxor

Leonardo Marchesi as Architects

Luxor is a modern city built on the foundations of Thebes, the ancient Egyptian capital of the New Kingdom. The whole city was built on the east bank of the Nile, where the pharaohs decided at some point to build a gigantic temple complex dedicated to Amun.

Caption

The site was always under the construction eyes of the pharaohs, since the pharaohs use to build their homes in brick, (stone was dedicated to temples and tombs), thus not much has been left of ancient royal palaces.

Caption

The House in Luxor sits on an island, isolated from the noise of the city and aim to reverse the housing construction tradition; a house built with gigantic blocks of stone secured in place by gravity alone.

Caption

For this reason, the House has two levels: the ground level where the first blocks sit directly on the foundations and the top level where the stones have a reduced thickness (to avoid overload of foundations).

Caption

Since the stone elements need a stable form to work together, the House has a cross-like shape and is absent of any internal wall. The idea is to create a house that stands the test of time, where people could still find its stone walls centuries into the future.

Caption

The colour of the stone is pink-red, which works to complement the existing colour palette of the landscape: blue sky, green vegetation, yellow sandy ground and, therefore, a red house.

Caption
Caption

The open character of the space together with the 3,2x3,2m openings gives a level of flexibility to the house such that it can be used in infinite ways. For this reason, there is not a specific function of the spaces - only in the kitchen can be found a fixed island - allowing the house to change with the people that are inhabiting it.
Skylights are located at the corner of the spaces to help natural ventilation whilst the four doors also work as windows, limiting the heat on the inside and therefore the need for artificial ventilation. The house would be experienced with no electricity, therefore artificial lights come from candles, and instead of having an electric oven, the kitchen has a grill. A swimming pool on the south side is a relaxing extension of the great Nile, populated by crocodiles.
A house that wants to be a temple.

Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space
18 Aug 2022 News
Blanchette Architects revamp an old carpet factory into a vibrant office space

A well-known Montreal-based firm, Blanchette Architects renovated an old factory building for an ind... More

Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction
17 Aug 2022 News
Archstudio revitalizes a rural house in Beijing’s suburbs with recycled wooden construction

Located in a typical Chinese village on the outskirts of Beijing, ‘Mixed house’ designed... More

Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility
17 Aug 2022 News
Park + Ride by HUB is a paradigm for sustainable mobility

Located in the city of Antwerp in Belgium, Park + Ride designed by HUB is a large-scale public parki... More

Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions
17 Aug 2022 News
Monologue Art Museum by Wutopia Lab offers an oasis free from worldly distractions

In Qinhuangdao, China, the Monologue Art Museum by Wutopia Lab opened on the park green of SEATOPIA... More

ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More