House in Sakai

House in Sakai

Architect
Fujiwaramuro Architects
Location
Sakai city, Osaka Pref., Japan | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Katsuya. Taira (studioREM)

House in Sakai

Fujiwaramuro Architects as Architects

The site for this project is located near a major intersection where passing trucks and other traffic create major noise and shaking. The clients, a married couple with two children, nevertheless wanted to build a home in this location, in part because they had inherited the lot from relatives. The large number of tall commercial buildings surrounding the site was a further factor that left us with no choice but to close off the house from the exterior. Within this enclosed space, our goal was to somehow still create a sense of depth. We did so by using light from the sky to inflect the interior with modulations. 

photo_credit Katsuya. Taira (studioREM)
Katsuya. Taira (studioREM)

By using the walls to cast moving light onto their surroundings, we transformed them from boundaries dividing space into zones across which gradual changes take place. Creating marginal spaces around the walls helped enhance this sense of their being transitional zones. The fluctuation of light in these zones gives a sense that the interior as a whole is gently undulating.      

photo_credit Katsuya. Taira (studioREM)
Katsuya. Taira (studioREM)

Rooms such as the laundry room, entryway, and bathroom create a sound buffer on the side of the house facing the street. Elements of the exterior environment enter the house via intermediary spaces such as the sunroom and miniature courtyard, allowing us to control the sense of distance between the main living areas and the city streets outside. The house thus remains closed to the outside world while incorporating that world in the form of peaceful natural light, achieving a space with depth and a sense of gentle movement. 

photo_credit Katsuya. Taira (studioREM)
Katsuya. Taira (studioREM)
photo_credit Katsuya. Taira (studioREM)
Katsuya. Taira (studioREM)
photo_credit Katsuya. Taira (studioREM)
Katsuya. Taira (studioREM)
Caption
Caption
Caption

Material Used :
1. Façade Siding: Cement bonded fibrous wood particle panel / WLX100 / Nichiha
2. Flooring: wooden flooring
3. Windows: Thamos-L / LIXIL
4. Roofing: Galvalume  plate / JFE steel

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Façade Siding: Cement bonded fibrous wood particle panel NICHIHA
Windows: Thamos-LLIXIL
Roofing: Galvalume plateJFE Steel
Product Spec Sheet
Façade Siding: Cement bonded fibrous wood particle panel
WLX100 by NICHIHA
Windows: Thamos-L
by LIXIL
Roofing: Galvalume plate
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More