House in Sandown

House in Sandown

Architect
Nico van der Meulen Architects
Location
Sandown
Category
Private Houses

House in Sandown

Nico van der Meulen Architects as Architects

ND & P RESIDENCE
Sandown residence was a typical Nico van der Meulen Architects addition & alteration project – converting a dark and dated townhouse into a contemporary building consisting of steel and glass.  The eastern façade opens towards a natural stream flowing through the property, with a timber deck inviting one to walk to the edge and overlook the stream. A boma area with a firepit and rim-flow pool are next to the deck, with the lanai connected directly to the pool.

The interior was kept minimal and features crisp floating ceilings, and light oak flooring. Custom internal doors were designed with recessed steel handles and mono-coated timber. The bespoke TV unit features a floating steel fireplace ledge with grey tinted glass set off against a concrete wall.

The double volume lounge was designed with large north and east-facing clerestory windows to allow for an abundance of natural light and flow seamlessly out to the lanai and pool deck, overlooking the stream.  On the east side, a massive old willow tree protects the house from the hot summer sun during the morning but allows the sun in during cold winter mornings. An oak-clad wine cellar adjoins the dining room which is open plan to the kitchen and also flows out to the pool deck, thus connecting the kitchen with the entertainment space outside.

The staircase – by M Square Lifestyle Design, becomes a focal point within this space which features floating timber treads and a mild steel fireplace ledge.  A cementitious flooring allowed for a seamless finish throughout the ground floor, while the first floor is covered in a wide-plank floor.

The new main suite on first story was wrapped in steel louvers, which also acts as privacy screens as well as a brise soleil.  The bedroom was designed to be completely open plan to the e-suite bathroom and dressing room, with the toilet and shower enclosed in partially sandblasted glass. This space sits within the treetops and is enclosed with floor to ceiling glass, flooding the interior with natural light.

The lounge area in the main bedroom has an off-shutter wall with a steel and black glass television unit, echoing the vanity unit on the other side of the room.

Hidden light coves are combined with spotlights to create a variable ambiance at night, from muted soft lighting to high-intensity task lighting.

Another suite and a gym are also on the first floor. By using mono-pitch steel roofs saw-tooth-like north-facing windows were created to bring the north sun into the rooms in winter.

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More