House in Sonobe

House in Sonobe

Architect
Tato Architects
Location
Nantan, Kyoto, Japan | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Shinkenchiku Sha

House in Sonobe

Tato Architects as Architects

This house stands in a new residential district in the mountains, which was put up for sale in the 1990s.


The region has a slightly cool and wet climate, when looking at the other houses in the vicinity; you can see that many of them feature lean-to-sheds, designed as small sunrooms, made by enclosing a back entrance or veranda with corrugated polycarbonate panels. These so-called ‘terrace enclosures’ are often used as storehouses in winter, or as places for drying laundry – a clever feature, that we realized represents, a certain style shared among the various new mass-produced houses of this residential district.


We used these terrace enclosures as inspiration for the materials and functions of our sunroom. We also incorporated a wide-eaved terrace and other semi-outdoor spaces into the interior of the house. Our expectation was that these would act as interfaces between the surrounding environments.


Regarding the volume of the house, we used a simple square grid and its diagonals to create the different spaces such as one that is intimately sized, and another containing a spacious void. To each of these, we attached semi-outdoor spaces.


The wall of the sunroom is made from a large hanging door that can slide open to turn the sunroom into an outdoor area, or enclose the second floor space under the eaves.


On the south side of the site, we followed the example of the neighborhoods lean-to sheds and created an alcove and storage space.


Around the house, centered on the site, we piled up the earth left over from the foundation work in an attempt to reclaim the original slope that existed before the site was developed into tiered platforms for residential development. This reclaimed mound of earth will be covered in grass, and with time, the owners will make it into a garden.


The interior is finished using Moiss, a material that catches light and regulates humidity. Glass inserted at the boundaries reflects and permeates the light, like facets of a crystal. This house embodies a variety of interior scenery intermixed with landscapes from near and far. 

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More