House in the Courtyard

House in the Courtyard

Architect
IGLOO ARCHITEKTI
Location
Nové Město na Moravě, Czechia | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Filip Šlapal
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Stainless steel netCarl Stahl Architecture
Glass panelsAGC Glass Europe
Battery mixerHansgrohe SE
Metris S
Sanitary equipmentKolo
Traffic
LightsNordlux
Verona
RadiatorsViadrus
Kalor

Product Spec Sheet
Battery mixer
Metris S by Hansgrohe SE
Sanitary equipment
Traffic by Kolo
Lights
Verona by Nordlux
Radiators
Kalor by Viadrus

House in the Courtyard

IGLOO ARCHITEKTI as Architects

The task was to design an extension of a family house in the inner courtyard of a historic town house in the center of Nové Město na Moravě with use for occasional living of a family of four with the assumption of future use for permanent living. An important aspect of the assignment was to preserve and strengthen the spirit of the site of the historic building, the structure of the city, and at the same time provide affordable housing in the current modern standard. An equally important requirement of the investor was the connection of the interior with the outdoor space of the courtyard with the garden, the creation of a protected outdoor living space, which will be oriented to the sunny part of the garden.

photo_credit Filip Šlapal
Filip Šlapal

It is a locality with the best preserved historical buildings in the city, with a narrow and in-depth subdivision. The orientation of the plot in the longitudinal direction is NW - SE. The plot is significantly sloping towards the southeast. Towards the square there is an original town house with two floors, a mansard roof and a glazed porch towards the inner courtyard. In the yard, the original farm buildings located by the high walls separating the neighboring plots of land. The quality of the place is the preserved historical structure of the buildings with the original buildings and architectural details. Views of the surrounding houses, the church tower, the roofs and walls layering are also valuable. The inner courtyard is also very pleasant in terms of peace and privacy, the possibility of connecting with the interior of the building, while in the city center.

photo_credit Filip Šlapal
Filip Šlapal

The design is based on the geometry of the land, its orientation to the sides of the world and also the context of the development of courtyards in the area. Therefore, the location along the northeastern border wall in the "gap" between the existing building of the original barns and the barn on the southeastern side of the plot was chosen for the construction in a place that was already built up by farm buildings in the past. This installation of the house is also advantageous in terms of sunshine for living rooms and terraces. The construction respects the existing routes of movement in the courtyard, passages and entrances to existing buildings, respectively to the court.

photo_credit Filip Šlapal
Filip Šlapal

The main architectural concept of the design is the symbiosis and emotional fusion of the new extension with the existing structure of the buildings, but with a contemporary, modern approach and architectural details, not copying historical forms.

photo_credit Filip Šlapal
Filip Šlapal

The basic material solution of the design is based on traditional and locally used materials - wood, steel, smooth, gray-white plaster, stone, glass. The extension is covered by a counter roof, sloping into the courtyard and is plastered with white smooth plaster. Due to the more pronounced slope of the terrain in the yard, the extension is divided into several height levels, which allows to reduce and divide the mass of the house, which thus naturally adapts to the morphology of the terrain, and reduces in the direction of the slope. By this principle, the house in the inner courtyard is perceived to be smaller in volume. The entrance part is designed as a glazed ground floor "neck" connecting the existing barn building and the new extension.

photo_credit Filip Šlapal
Filip Šlapal

Window openings are carefully designed only in positions where they are important and justified. It is a composition of mainly square windows with different positions in the lining so that the diversity supports the impression of stratification and shape and design diversity of local courtyard buildings. The glazed areas in the interior look like vivid images, changing according to the seasons and lighting conditions. At the same time, they bring an important light standard and valuable exterior views to the interior.

photo_credit Filip Šlapal
Filip Šlapal

The house is designed as a brick wall structure with load-bearing perimeter masonry, based on foundation strips. The masonry is made of sand-lime bricks with external insulation. The ceilings above the ground floor are wooden beams with a flap, complemented by an auxiliary steel structure. The roof structure is wooden. The roofing is folded titanium-zinc sheet.

photo_credit Filip Šlapal
Filip Šlapal
photo_credit Filip Šlapal
Filip Šlapal
photo_credit Filip Šlapal
Filip Šlapal
photo_credit Filip Šlapal
Filip Šlapal
photo_credit Filip Šlapal
Filip Šlapal
photo_credit Filip Šlapal
Filip Šlapal

Material Used :
1. Stainless steel net X-TEND — Carl Stahl
2. Radiators Kalor — Viadrus
3. Sanitary equipment Traffic — Kolo
4. Battery mixer Metris S — Hansgrohe
5. Glass panels Lacobel — AGC
6. Lights Verona — Nordlux

Read story in DeutschPortuguêsEspañolFrançais and Italiano

Project Credits
Photographers
Realization of screed surfaces
Construction realization
Featured Projects
Latest Products
News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More