House in Toyonaka

House in Toyonaka

Architect
Tato Architects
Location
Toyonaka, Japan | View Map
Project Year
2015
Category
Private Houses
Shinken chikuSha

House in Toyonaka

Tato Architects as Architects

It is difficult to deal with architectural elements such as stairs and handrails that don’t have direct relation to the main architectural composition. It might be my prejudice, but architectural space gradually becomes static, when additive elements are reduced to be abstract. It also has an effect on various human activities and furniture to vividly come to front, but sometimes it appears as if they are being denied. I have tried to achieve a design, in which the main architectural composition, such as relation between slabs, stands out but at the same time secondary elements as mentioned above are also become a vivid issue of the design. My query was to find out whether it is possible to create space that has quality of, so to speak, dynamic abstractness, enabling space to all the more get settled when activities and things are mixed with the space and objects are flooded there.


Having a left over,unbuilt triangular plot in its neighboring landand an agricultural land across the street, the site wasrelatively open. The client requested a house there, in which they can live comfortably protecting their privacy appropriately. The site is narrow and long, irregular-shaped and sloped. The area is enforced with strict wall-setback restriction and also had a shadow regulation. Under the limitations, we considered creating stretch of space by using mitigation of the regulation that permits decks and eaves to protrude over setback lines. Exempted from the shadow regulation, the eaves height was decided to be less than 7 meters. The volume resulted in two-storiesabove the ground and one underground story. The part abovethe ground is sliced into seven layers, shifted, stacked and eliminated to create deep pleated exterior appearance. The manipulation is similar to House in Matsunoki, which was being designed around the same period. In House in Matsunoki, different materials were used to articulate segments, but in this residence, all are finished with white FRPso that pleats can be made deeper both inside and outside. In this way, we tried to make relation with exterior space, while protecting the inside with wrapping belt-like space.


The shifted volumes function as balconies, eaves and windows outside, while the level gaps generated by the shift work as a desk, landings and shelves inside. From the windows created in-between stripes, nearby bushes, a series of tiled roofs are framed horizontally. In this way, we aimed to achieve dynamic abstractness, in which the architectural design, residents’ properties, surrounding landscape and the stacked shifted volumes are mixed.

Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More