House MV

House MV

Architect
Wim Heylen
Location
Lochristi, Belgium | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Wim Heylen
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
VentilationRENSON
WindowsReynaers Aluminium
MasterLine 8 HI
Blackened woodWoodstoxx
RoofingEPDM Roofing
DrywallSaint Gobain Gyproc

Product Spec Sheet
Ventilation
Windows
MasterLine 8 HI by Reynaers Aluminium
Blackened wood
Roofing
Drywall

House MV

Wim Heylen as Architects

The project concerns a bungalow from the 1950s located on a spacious plot with green character. In the 00s, the house was extended at the rear facade with a ground floor volume in dark gray brick. The main volume also received a new cladding in white plaster with gray aluminum windowframes. The characteristic canopy around the gently sloping roof was retained as a visible reminder of the original post-war villa that was concealed in the stucco. A house with two faces was formed: a white abstraction of the past on the front facade stands in stark contrast with the dark stone no-nonsense architecture on the rear facade.

photo_credit Wim Heylen
Wim Heylen

Anno 2019 we were approached by the client with the request to further expand the house with a night area; a bedroom with sanitary facilities, as well as some additional functions such as a laundry room and a secondary entrance. A third volume had to reconcile the two elements already present. It became a search for an appropriate transition from front to back facade. Thus the new volume, despite a uniform appearance, developed like a chameleon.

photo_credit Wim Heylen
Wim Heylen

On the front side, the existing canopy plays a major role. Its strong lines create a horizontal separation between old and new. This gave the new element the appearance of a black mystery box on top of the existing roof. The black wood contrasts with the stucco and brings texture to the palette of the facade.

photo_credit Wim Heylen
Wim Heylen

On the rear facade, it blends tone on tone with the existing context. The wood texture breaks with the horizontality of the half-brick bond. In contrast to the front facade, here the visual separation is achieved vertically. The new section was given the appearance of a slender lookout tower in response to the low expanse of the bungalow. Old and new coexist comfortably.

photo_credit Wim Heylen
Wim Heylen

On the side elevation, the connection is made by a new window. This junction makes the transition by extending the existing canopy as a sunscreen above the opening. The natural stone plinth is in turn extended as a base for the new extension. 

photo_credit Wim Heylen
Wim Heylen

The extension was inserted as a cornerstone that completes the existing plan. The new side façade bends towards the rear façade, giving way to the driveway of the existing carport deeper in the plot. The sloping line of this echoes the original front facade. The curvature also refers to a remnant of the curved fireplace volume in the heart of the original house.

photo_credit Wim Heylen
Wim Heylen

A view of the green surroundings was an indispensable feature for the bedroom. On the side wall, aluminum louvres provide the necessary shade and privacy from the street side. A glazed steel interior door creates a deep view through the night hall to the backyard. This corner window allows natural light to penetrate deep into the home through the stairwell. It also provides a continuous visual connection with the environment through the circulation.

photo_credit Wim Heylen
Wim Heylen

The bathroom forms an intimate cocoon. Here the walls embrace the shower area. A skylight provides abundant daylight while maintaining privacy. On the ground floor, only the staircase and a wall of cupboards serve as space-separating elements. The staircase volume conceals a toilet area, while the wall of cupboards doubles as a wardrobe closet at the back door and as a linen cupboard in the laundry room.

Caption
Caption

Team:
EMS energy consultant, LIME engineering stability engineer

Material Used:
1. Facade cladding: Blackened wood, Woodstoxx
2. Flooring: Parket 
3. Windows: Reynaers aluminium Masterline 8 Hi and screens Fixscreen slim
4. Roofing: EPDM
5. Drywall: Gyproc Habito
6. Ventilation: Renson Healthbox3

Project Credits
Architects
Engineers
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More