House no. 03

House no. 03

Architect
ShaarOffice
Location
Shiraz, Iran | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Parham Taghioff

House no. 03

ShaarOffice as Architects

Chamran green boulevard, surrounded by Qasrodasht gardens is situated in the middle of Shiraz. The site plan of the project is located in one of the most beautiful sidestreets of the region, called Behesht (Paradise). In case of all gardens in the alley remained intact, just 5 spots were permitted to be constructed as garden house. Among these 6 spots, we had one with 750 Sq.m.


Unfortunately, there were just few trees remaining in the site due the lack of effort by the previous landlord and the cut off the water supply. Our focus during the positioning of the building in the site was to maintain the existing trees; harmonization of the building with the landscape surrounding was the prominent vision of the project.


The owner has a small family, but they are usually hosts due to the close ties with their friends and relatives. We organized an initial meeting with the family members which resulted in creating a physical program on the basis of their various needs. So, the priority of the design is specified as to create a high variety of interior and exterior spaces.


The building designed in 3 levels; basement, ground floor and first floor with regards to the building height limitation to 8.5 meters and the various spaces the client specified. The placement plan of the project is as follows: On the basement floor there is a pool, one master bedroom, living room for catering, warehouse and a caretaker’s room (with yard access). On the ground floor, there is a guest room, kitchen, dining room, seating room and a main living room and First floor of the building contains, three bedrooms, a private seating room and a small workspace.


Most of the single-unit house projects we have done before were usually designed as a vacation house, but “House Number 3”  was built with the intent of comfortable human habitation.


In addition to creating spatial diversity we placed windows and openings so that during the day natural light provides effective internal light. Furthermore, the main consideration in this design was to connecting both the interior and exterior in an open plan while preserving the visual connectivity. A central skylight provides additional light to the dark spaces while permitting a central green space within the core of the house.


 A retractable roof was considered for the central courtyard for natural ventilation in the interior and to allow the efficient airflow throughout the building.


The floors are connected with one elevator, while the stairs wrap around the void creating magnificent views throughout the house; it means vertical connection between floors take place in different spots by distinct visual experience and spatial quality.


 By adding natural woods and white color we created a sense of warmth while achieving a classic look that’s cozy and inviting. we tried minimal designing while responding to needs, fewer visual disturbances happen. The color and texture of the elements were selected in the way despite the multiplicity of spaces.


Two important concerns throughout the landscape design were eliminating the neighborhood’s sight and supplying the underground light. Hence, a breakfast space with direct access to the kitchen and no visibility from surrounding is considered in the backyard accompanied with old trees that provide a pleasant atmosphere.


A Sunken Courtyard is located at the back of the building with direct access to the pool, providing some light for the basement and a pleasant green space in front of the pool for the residents. The Pool also has a ceiling light to create an eye-catching play of light and shadow on the water.


Green spaces and easy access to the entrance of the house was considered while designing the landscape of the front yard, here a cozy sitting place around a fire pit is designed creating an outdoor gathering space.


The steel structure house has been completed with a central cooling and heating system within an underfloor heating system running through the main living room and the swimming pool.


Material Used :
1. wiedhopf – thermowood for facade
2. Bosch – kitchen accesories
3. Grohe – Bath accesories
4. Rehau - windows

Project Credits
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
Bath accesoriesGROHE
Kitchen accesoriesBosch
WindowsREHAU
Product Spec Sheet
Bath accesories
by GROHE
Kitchen accesories
by Bosch
Windows
by REHAU
Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More