House on one level

House on one level

Architect
RS+ Robert Skitek
Location
Zory, Poland | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl

House on one level

RS+ Robert Skitek as Architects

The house was built in a partially invested area on a plot of land with a slight western slope. The main wish of the investors was that, despite the declivity of the plot and a fairly large size, all rooms in the house should be on the same level with west view and without any steps. We designed a build located parallel to the road, covering almost the entire width of the plot. The western part of the plot is designated as a garden. Both longer elevations were covered with characteristic raw reinforced concrete frames to calm the composition of the whole. They also separate intimate zones of gardens and terraces.

photo_credit Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl
Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl
photo_credit Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl
Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl

Due to the differences in the terrain levels, the western part of the garden within the frame contour has been lowered, creating a kind of cascade with the terrace. Only a cube with a sleeping area extends beyond the frame on the west side. The living room with a dining area is located in the central part of the house by the patio, which also opens on to the kitchen, slightly separating it. In the south wing is a children’s zone and in the northern wing is technical zone.

photo_credit Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl
Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl
photo_credit Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl
Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl

The building is surrounded by contrasting light frames and elevations are finished with dark fiber-cement panels. The side spaces connecting the building with the frames are filled with stainless steel mesh, which is to be covered with climbing plants in the future. On a similar principle, we designed the front fence referring to the characteristic element of the white frame contrasted with the dark filling.

photo_credit Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl
Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl
photo_credit Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl
Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl

Studio: RS+ Robert Skitek http://rsplus.pl/

Investor: private
Location: Żory

Project: 2018

Year of realization: 2020

Area: 298,7 m2

Author: arch. Robert Skitek, arch. Jarosław Zieliński

Collaboration in interior: arch. Martyna Lenart-Zygmunt, arch. Joanna Kujda, arch. Patrycja Fersztorowska, arch. wnętrz Ewa Kalisz

Construcion: Lechprojekt: Marta Weszke, Leszek Weszke, Piotr Weszke

Sanitary installations: DOMiWENT Wentylacja Kanalizacja: Damian Siwek

Electrical installations: ELPRO: Marcin Mikołajczyk

Landscape architecture: Ogrody Drama

Pictrues: Tomasz Zakrzewski http://archifolio.pl/

photo_credit Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl
Tomasz Zakrzewski / archifolio.pl
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More