House PMJ 2.0

House PMJ 2.0

Architect
An Schoenmaekers
Location
St Nicolas, Belgium | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Johnny Umans

House PMJ 2.0

An Schoenmaekers as Architects

For the design of this house, a deliberate choice was made to use what was already there. After all, this is an extensive renovation project of two terraced houses and a textile factory at the back, a reminder of the textile industry that so defined Sint-Niklaas.

photo_credit Johnny Umans
Johnny Umans

Over the years, the building in the city center had fallen into such disrepair that it was declared uninhabitable. In particular, the lack of a roof on the houses in the front caused havoc. 

photo_credit Johnny Umans
Johnny Umans

The owners saw this dilapidated state as an opportunity rather than a defect: a chance to breathe new life into an undervalued place with history and to do so according to the needs of today and tomorrow. By using the elements that were already there as building blocks (literally and figuratively), a modern, almost energy-neutral home with the charm of the old factory could be realized. 

photo_credit Johnny Umans
Johnny Umans

The layout of the house at the front is determined by the existing staircase, window openings, cavities in the walls and floors ... By using this as a guideline, a logical layout is created in which almost all spaces are in contact with each other and the outside. A great sense of space is made without actually having to take up much volume.

photo_credit Johnny Umans
Johnny Umans

Materials were dismantled in one place and reused in another, including steel and wooden beams and old bricks. Elements that are new were also clearly designed that way without being in conflict with the existing. A synergy is created between the two which creates a certain naturalness in her architecture. By playing with zenithal light this dynamic comes even more to life in an almost sacred way.

photo_credit Johnny Umans
Johnny Umans

The factory building at the back was partly demolished, creating a substantial, green courtyard garden, a luxury in the center of the city. The building in the back with original shed roof was preserved and now serves as a studio for the owners who are architects and musicians.

photo_credit Johnny Umans
Johnny Umans

This house is a clear example of how something that would initially be considered a demolition-eligible building can become an aspiration for a new home, a version 2.0 of what once was.

photo_credit Johnny Umans
Johnny Umans

Read story in DeutschItalianoPortuguês and Français

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
Interior furnitureB&B Italia
WindowsSapa Building System
Avantis 75
RoofingVM Building Solutions
Resitrix
Facade claddingWienerberger
Product Spec Sheet
Interior furniture
Windows
Avantis 75 by Sapa Building System
Roofing
Resitrix by VM Building Solutions
Facade cladding
Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More